Comemorare la Cimitirul Eroilor din Satu Mare

Prefectul Radu Roca a participat la comemorarea Zilei Eroilor, desfășurată la Cimitirul Eroilor din municipiul Satu Mare.

Omagierea memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă de-a lungul istoriei a început cu primirea persoanei oficiale, intonarea imnului de stat și oficierea slujbei de pomenire de către un sobor de preoți. A fost prezent preotul Constantin Necula, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de invitat de onoare.

Prefectul Radu Roca a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă, ceremonia fiind încheiată cu depunerea de coroane și jerbe de flori.

Astăzi, România își împletește simbolic ființa creștină și cea istorică, marcând în același timp două mari sărbători: Ziua Înălţării Domnului și Ziua Eroilor. La ora 12 se vor trage clopotele în toate lăcaşurile de cult, se va păstra un moment de reculegere în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ, iar după oficierea Sfintei Liturghii de Înălţare vor începe festivităţile de comemorare a eroilor, la mormintele şi operele comemorative de război româneşti, precum şi la cele străine de pe teritoriul României.

Spre a omagia memoria celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă de-a lungul istoriei, se întâlnesc astăzi în faptă și gând Guvernul României, Biserica Ortodoxă Română, autoritățile locale, asociații și organizații neguvernamentale, cetățenii care vin să fie prezenți la manifestații – și le mulțumim că ne sunt alături.

Pentru prima dată a apărut ideea generoasă de a fi onorați toți cei care au căzut pe câmpul de luptă, prin îngrijirea mormintelor și întreținerea operelor comemorative de război dedicate acestora, în Tratatul de la Versailles, semnat în 1919 între beligeranții Primului Război Mondial. România a devenit primul stat care a consfințit comemorarea eroilor străini alături de cei naționali. Prin Decretul-lege din 4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării, o decizie similară fiind luată, în același an, de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Societatea Mormintele Eroilor Căzuţi în Război, înfiinţată în 1919 sub înaltul patronaj al reginei Maria, a inaugurat, în 1923, Mormântul Ostaşului Necunoscut și a sprijinit construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente şi plăci comemorative pe întreg teritoriul țării.După Revoluția din 1989, a fost reînnodată tradiția întemeiată în 1920, astfel că astăzi dedicăm gândurile noastre, cu recunoștință pentru sacrificiul suprem, tuturor celor căzuți în luptă pentru idealuri și pentru un destin mai bun al urmașilor lor.

Chiar dacă respectul nostru este egal față de toți eroii, un gând aparte spre îndreaptă spre eroii români, bărbați și femei, cărora le datorăm independența, unitatea și statutul din prezent al țării noastre în lume. Dacă avem limba noastră, casa noastră, credința noastră, dacă nu avem temeri de securitate, dacă începem să devenim lideri regionali în sectoare importante de activitate, dacă tinerii noștri pot merge la studii oriunde în lume, pe scurt, dacă avem identitate și viitor, acest lucru se datorează celor care au murit cu arma în mână, apărându-ne identitatea și viitorul.

Respect și memorie eternă eroilor români!

Și să nu uităm că oricine poate deveni erou, dacă ceea ce este și ceea ce are ajunge în primejdie!” – Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al României.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.