Pastilele cu iod se vor găsi în farmacii, însă vor fi eliberate doar cu rețetă

După ce medicii de familie au refuzat să distribuie populației pastilele cu iodură de potasiu, Ministerul Sănătății a găsit o rezolvare. Astfel, pastilele vor fi distribuite în farmacii, dar vor putea fi eliberate pacienților doar pe bază de rețetă. 

Măsura este prevăzută într-un proiect de Ordin de ministru publicat în transparență decizională. Potrivit documentului, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București predau, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmaciile.  Lista farmaciilor care pot distribui pastilele va fi publică pe pagina de Internet a Ministerului Sănătății.

Fiecare farmacie va primi, odată cu pastilele de iodură de potasiu, toate informațiile necesare despre condițiile de administrare a acestuia. De asemenea, cantitățile distribuite către farmaciile din listă se stabilesc de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cu avizul Ministerului Sănătății.

Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din listă”, se arată în ordinul MS.

Farmaciile din listă eliberează iodura de potasiu în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original. Odată cu medicamentul, farmaciile vor pune la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la acest medicament, scrie Digi24.

La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie.

Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu pacienților eligibili aflați în evidența proprie precum și pacienților eligibili care nu au medic de familie, utilizând formularul de rețetă simplă tip PRF. Pentru pacientul minor, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia prescripția medicală pe numele pacientului minor.

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor care nu au medic de familie, se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează declarația pe propria răspundere în fața medicului de familie.

Perioada maximă de stocare a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate în farmaciile din listă este de 6 luni de la data recepției. La finalul perioadei de 6 luni farmaciile din listă predau către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cantitățile rămase în stoc, precum și acordurile pacientului privind administrarea tratamentului și prescripțiile pe baza cărora au eliberat medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, pe baza de proces verbal de predare-primire.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.