Un nou virus, stare de alertă în mai multe ţări din Europa

Autoritățile sanitare din America de Nord și Europa au detectat zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței (monekypox) de la începutul lunii mai, provocând îngrijorarea că boala endemică în unele părți ale Africii se răspândește.

Canada a fost cea mai recentă țară care a anunțat că investighează peste o duzină de cazuri suspecte de variola maimuței, după ce Spania și Portugalia au detectat peste 40 de cazuri posibile și verificate.

Marea Britanie a confirmat nouă cazuri de la 6 mai, iar Statele Unite au verificat miercuri primul caz, spunând că un bărbat din statul Massachusetts, situat în estul țării, a fost testat pozitiv la virus după ce a vizitat Canada.

Boala, de la care majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni și care a fost fatală doar în cazuri rare, a infectat mii de oameni în unele părți din Africa Centrală și de Vest în ultimii ani, dar este rară în Europa și Africa de Nord.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți că se coordonează cu autoritățile sanitare britanice și europene în legătură cu noile focare.

Trebuie să înțelegem cu adevărat mai bine amploarea variolei maimuțelor în țările endemice… pentru a înțelege cu adevărat cât de mult circulă și riscul pe care îl reprezintă pentru persoanele care trăiesc acolo, precum și riscul de export”, a declarat marți Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiolog specializat în boli infecțioase, în cadrul unei conferințe de presă a OMS privind problemele de sănătate la nivel mondial.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.