Plăteşti cash la curier, te monitorizează ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va monitoriza toți cetățenii din România care plătesc cash la curier pentru produsele comandate online. Decizia, luată printr-o OUG adoptată miercuri de Executiv.

Conform unui proiect de OUG adoptat miercuri de Guvern, firmele de curierat ar urma să raporteze ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs (cash la livrare) pentru produsele comandate online.

Companiile de curierat vor raporta la ANAF detalii referitoare la persoanele ce plătesc cash produsele comandate online
Într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, după ședința de Guvern, purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Cărbunaru, a venit cu explicații.

Acesta a spus că prevederea conform căreia firmele de curierat ar urma să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online vizează o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor.

Avem în România, după cum aţi văzut, o creştere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe şi impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine, ca atare eforturile pe care Guvernul trebuie să le facă şi în conformitate cu obligaţiile pe care le are la nivel european şi în conformitate cu potenţialul pe care România îl deţine în acest sens să facă toate demersurile legale astfel încât taxele şi impozitele să fie plătite de toată lumea.

Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele şi impozitele de care este nevoie ca bugetul naţional să poată furniza serviciile pe care cetăţenii români le aşteaptă”, a spus Cărbunaru, la finalul şedinţei de Guvern.

Pus să explice, concret, ce trebuie să facă un cetățean în momentul în care va primi un colet prin curier, Cărbunaru s-a declarat convins că “normele de aplicare vor detalia această procedură”.

Oficialul a dat asigurări că temerile privind protecția datelor personale ale cumpărătorilor sunt nejustificate, întrucât proiectul de act normativ are toate avizele legale în acest sens.