Mașinile cu volan pe dreapta nu vor mai putea circula pe drumurile publice, au votat senatorii

Mașinile cu volan pe dreapta înmatriculate în România ar putea fi interzise pe drumurile publice din țara noastră. Proiectul legislativ care are ca scop declarat îmbunătăţirea siguranţei rutiere, vizează limitarea circulației mașinilor înmatriculate aici cu volanul pe partea dreaptă pe drumurile publice, a fost adoptat de Senat.

De la noua lege vor fi exceptate autovehiculele de interes istoric și autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare, adică pentr curațenie stradală.

De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se interzice circulajia pe drumurile publice a autovehiculelor inmatriculate sau inregistrate in Romania care au postui de conducere situat pe partea dreapta in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”, se arată în document.

Dacă proiectul va fi aplicat, șoferii care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta vor risca amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte-amendă, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei. Punctul-amendă a rămas plafonat la 145 de lei și în acest an.

Totodată, șoferii vor rămâne și fără talonul mașinii. Acesta va putea fi recuperat doar după ce volanul va fi mutat de pe dreapta, pe stânga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.