Creditele pentru „Noua casă” pot fi accesate săptămâna viitoare

Programul „Prima Casă”, devenit ulterior „Noua Casă”, va continua în 2022 cu un plafon de 1,5 miliarde de lei, anunță autoritățile. Creditele pot fi accesate odată cu publicarea programului în Monitorul Oficial, lucru aşteptat să se întâmple săptămâna viitoare.

Ca noutate, beneficiarii vor fi obligaţi să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptată miercuri.

Programul ”Noua Casă” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziția unui imobil cu destinația de locuință, prin intermediul contractării de credite garantate de stat. “Noua casă” 2022 presupune acordarea de împrumuturi în lei, pentru achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului este de 66.500 de euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 de euro (avansul solicitat fiind de 5%) și 119.000 de euro – pentru locuințe al căror preț este de cel mult 140.000 de euro (avansul solicitat fiind de 15%).

Beneficiarii vor depune către finanțatori o cerere de finanțare, însoțită de promisiunea bilaterală de vânzare a locuinței. După depunerea cererii, finanțatorul va formula o promisiune unilaterală de creditare în condițiile împărţirii proporţionale a riscurilor și pierderilor cu statul, sub rezerva obținerii unei promisiuni de garantare.

Programul „Noua Casă” este unul dintre cele mai populare programe guvernamentale. De la lansarea acestuia, în 2009, au fost acordate peste 321.000 de garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de aproape 30 de miliarde de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.