Credincioşii romano-catolici intră azi în Postul Paştelui

Astazi, 2 martie, în calendarul Bisericii Romano-Catolice este marcată solemnitatea Miercurea Cenuşii, această zi reprezentând începutul Postului Paştilor, al timpului de pregătire pentru Învierea Domnului.

Este o zi de post și abstinență, de mare tristețe, în care creștinii se căiesc de toate păcatele pe care le-au săvârșit peste an. Este ziua cu care începe cel mai însemnat și cel mai lung post de peste an, Postul Mare al Paștelui.

În calendarul româno-catolic, Miercurea Cenușii deschide șirul celor 40 de zile până la Sărbătoarea Învierii Domnului cu o ceremonie de binecuvântare cu totul aparte. Preoții presară pe fruntea credincioșilor cenușă provenită din arderea rămurelelor de salcie sfințite în Duminică Floriilor de anul trecut și rostesc următoarea formulă: “Adu-ți aminte, omule, că din pământ ești și în pământ te vei întoarce”. Este o avertizare asupra faptului că sufletul e cu mult mai însemnat decât trupul. Este o zi în care catolicii nu numai că reflectă asupra lor, ci intră în dialog cu Dumnezeu și – asemenea lui Iov care și-a turnat cenușă în cap – repetă actul de penitență și jurământ față de divinitate.

Credincioșii catolici țin post patru săptămâni, iar acesta presupune evitarea preparatelor din carne, iar în rest sunt permise toate celelalte. Astfel că în timpul postului aceștia au voie să mănânce ouă, brânză, lapte și chiar peste, spre deosebire de credincioșii ortodocși, pentru care produse de origine animală sunt interzise.

În acest an, Postul mare la româno-catolici începe azi, 2 martie, sărbătorile pascale fiind marcate în data de 17 aprilie. Biserica Româno-Catolică alege data pentru sărbătorile pascale după calendarul gregorian.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.