7 soluții ca să-ți controlezi anxietatea legată de războiul din Ucraina

Psihologul Vorela Olariu Grecu vine in sprijinul persoanelor vulnerabile si ne ajuta sa ne controloam anxietatea in aceaste vremuri tulburi pe care le traim cu totii.

Iata care sunt soltiile propuse de doamna psiholg, exact asa cum dansa le-a expus pe pagina personala a unui site de socializare:

7 SOLUTII CA SA-TI CONTROLEZI ANXIETATEA LEGATA DE RAZBOIUL DIN UCRAINA

1. FII INFORMAT, DAR DECONECTEAZA-TE UNEORI DE LA FLUXUL DE INFORMATII

A ignora complet realitatea si informatiile, a face tot ce poti ca sa-ti continui normal viata este, cel mai probabil, un mecanism de aparare. Ca orice mecanism de aparare, pe moment iti asigura integritatea psihica si te ajuta practic sa tii in frau adevaratele emotii. Doar ca in acest fel te privezi singur de la a fi informat, de a fi pus in garda, de a te pregati de actiune, de a sti cand este cazul sa iei masuri pentru siguranta si binele tau si al familiei tale. De aceea este bine sa fii informat in aceste zile. Din surse de incredere, oficiale, de la oameni care ti-au castigat increderea de-a lungul timpului. Daca intri intr-o bula de propagare de fake-news-uri sau de stiri exagerate, atunci vei aluneca si mai tare spre anxietate, panica sau actiuni care iti vor face rau. E important sa-ti pui insa o limita. Daca vei sta non-stop conectat la Facebook, Twitter, Telegram sau canalele TV, asa cum, posibil, simti nevoia sa faci, consecintele vor fi aceleasi: anxietate din ce in ce mai mare. Si capacitate functionala din ce in ce mai redusa. Ar fi bine deci sa limitezi conectarea ta la informatie. Poti sa verifici informatiile internationale de doua ori pe zi, spre exemplu. Si sa ramai conectat mai des la informatiile strict nationale, astfel incat sa poti reactiona in cunostinta de cauza, la nevoie.

2. FA-TI UN PLAN SI PENTRU SCENARIILE NEFAVORABILE

Daca ai un plan, mintea ta lucreaza mai ordonat, anxietatea este concentrata in directia atingerii obiectivelor si scad sansele ca anxietatea sa te paralizeze. Practic, un plan pentru scenarii nefavorabile iti ajuta mintea sa controleze mai bine orice situatie ipotetica de criza care ar putea aparea. Este o busola daca te trezesti in mijlocul unui ocean. Planul insa trebuie sa fie realist, concret. Asta presupune ca stii ce resurse ai, ce resurse poti activa in caz de urgenta, ce obiective principale ai, cum le poti indeplini concret.

3. SETEAZA-TI MINTEA IN MODUL DE ADAPTARE

In plus, e important sa-ti setezi mintea in formatul de adaptare. Traim vremuri in care adaptarea este mai esentiala decat oricand. Pentru ca ea echivaleaza cu a actiona, nu a paraliza de frica sau resemnare. Asta inseamna sa te pregatesti psihic si sa-ti pui ca esti gata sa te adaptezi noii realitati in schimbare. Esti gata sa te adaptezi unui nivel mai ridicat al anxietatii. Care este normal si sanatos pentru ca te pune in alerta si te ajuta sa actionezi. Esti gata sa te adaptezi pietei economice care va suferi, inevitabil, schimbari in urmatoarea perioada. Esti gata sa te adaptezi noilor conditii de viata, daca va fi nevoie. Esti gata sa te adaptezi in a gasi solutii rapid.

4. AJUTA CAT POTI

A ajuta in aceste momente iti confera un sentiment al valorii proprii. Mai mult, a ajuta in aceste momente iti da curaj. Iti da sentimentul ca ai si tu o putere. Ca nu esti neputincios. In plus, a ajuns acum iti da un sentiment de confort. Pentru ca, poate nu constient, insa mintea se gandeste deja ca, oferind ajutor, la randul tau vei primi ajutor daca vei avea nevoie. Poti sa ajuti intr-o mie de feluri. Poti sa donezi ajutoare materiale. Poti sa cazezi refugiati. Poti sa fii voluntar. Poti sa distribui mesaje pe retelele de socializare. Poti sa dai bani unor ONG-uri. Poti sa oferi traducere. Poti sa sustii cu mesaje moralul unor oameni. Poti sa spui o vorba buna unor oameni care merita apreciati in astfel de momente. Poti sa raportezi fake-news-uri pe retelele de socializare. Poti sa arati ca se propaga informatii false. Poti sa-ti arati solidaritatea. Nimic nu e prea putin. Sa nu cazi in capacana de a minimiza implicarea ta sau a altcuiva. O distribuire a unui mesaj prin care cineva cere ajutor inseamna ca actionezi si ca iti pasa. Nu condamna gesturile mici si nu pretinde de la altii gesturi mai mari. Psihologic, exemplul personal este cel mai mult stimulent pentru ca altcineva sa inceapa sa actioneze la randul sau.

5. FA IN CONTINUARE ACTIVITATI CARE ITI FAC SI PLACERE. NU TE SIMTI RUSINAT DE ASTA

E posibil sa simti inadecvare in a face lucruri care sa-ti produca bucurie in aceste zile. Nu intra in aceasta capcana. Ca sa controlezi nivelul de anxietate, ai nevoie sa faci lucruri care sa te deconecteze, care sa te relaxeze, care sa-ti produca si placere. Este nevoie sa ramai functional in primul rand. Nu trebuie neaparat sa te duci la petreceri, dar te poti duce impacat in continuare sa faci sport, sa te plimbi prin parc, sa faci o baie relaxanta, sa citesti si altceva, sa te uiti la o comedie, sa pictezi, sa gradinaresti etc.

6. NU TE SIMTI RUSINAT SA FOLOSESTI UMORUL

Umorul este un mecanism de aparare. Umorul este o modalitate de a tine sub control anxietatea. Umorul este o modalitate prin care simti ca recapeti un control. Umorul este o stare de spirit care se transmite si te ajute pe tine si pe ceilalti sa ramaneti functionali. Nu e nimic anormal sa poti glumi si in aceste zile. Nu duce glumele in extrema insa si fii sensibil la felul in care celalalt primeste gluma ta. Dar continua sa glumesti si sa zambesti. Vezi cum liderii din Ucraina pun poze pe retelele de socializare in care si zambesc? Sau transmis uneori si mesaje in care isi folosesc umorul? Nu e inadecvare. Din contra. E o arma pe care e in regula sa o folosesti si tu.

7. VORBESTE COPILULUI TAU DESPRE CE SE INTAMPLA

Copiii au nevoie de informatii. A ascunde o realitate de copil nu face decat sa-i alimenteze acestuia frici inconstiente. Sau diverse scenarii fara elemente de realitate in ele. Pentru ca e imposibil ca un copil sa nu auda, fie si fugitiv, pe cineva vorbind in aceste zile despre razboi. In plus, copiii au cu adevarat nevoie sa inteleaga ce inseamna unitatea, solidaritatea, curajul. Sunt valori pe care acum i le poti insufla mai mult ca oricand. Incurajeaza-ti copilul sa ajute la randul sau. Si sa-si exprime emotiile si gandurile. Spre exemplu prin desene. Toate acestea fac parte din procesul de adaptare al copilului la noua realitatea. Da-i sansa si lui sa inceapa si sa urmeze procesul firesc al adaptarii. Nu i-l bloca pentru ca, pe termen mediu si lung, ii faci mai mult rau decat bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.