Week-end de DI A LOG și solidaritate la Teatrul de Nord

Trupa „Mihai Raicu” a Teatrului de Nord se alătură campaniei „Rugă pentru pace” și va difuza înainte de avanpremiera spectacolului „DI A LOG”, programată sâmbătă 5 martie de la ora 19.00, un mesaj audio ce face un apel la solidaritate, empatie și compasiune cu tragedia războiului din Ucraina.

Înregistrarea conține un fragment cu un puternic impact emoțional aparținând scriitoarei ucrainene Svetlana Aleksievici, câștigătoare a premiului Nobel pentru literatură, din volumul „Ultimii martori”, și va fi citit de poeta Ana Blandiana.

Campania va continua onair prin lecturi ale unor scriitori români și străini, membri ai Pen Club România și Pen Club Internațional, care a cerut, într-un comunicat, oprirea violențelor din Ucraina. PEN Internațional condamnă ferm violența declanșată de forțele ruse asupra Ucrainei și solicită de urgență încetarea agresiunii militare a unui stat suveran, independent. Vărsarea de sânge trebuie să înceteze acum. Suntem alături de Ucraina, precum și de prietenii noștri din PEN Ucraina, și îi cerem președintelui Putin să oprească imediat acest război. Pacea trebuie să învingă. Campania Radio România Cultural RUGĂ PENTRU PACE se desfășoară cu sprijinul Editurii Litera.

Teatrul de Nord va invita sâmbătă 5 martie, de la ora 19.00, și duminică 6 martie, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului de Nord, la DI A LOG”, un spectacol cine-teatral de Radu Botar și Mălina Andrei. Scenariul și regia: Radu Botar, coregrafia: Mălina Andrei.

Dialog” – iată un cuvânt căruia timpul pe care-l trăim acum atât de dureros, de dramatic, i-a spart cu violență și ignoranță conținutul. Și iată doi artiști care, în căutarea sensului pierdut, încearcă printr-o muncă creativ-minuțioasă de arheologi ai sufletului, să refacă din aceste cioburi esența umanității – comunicarea. Nu cred că există pe lume îndrăzneală mai frumoasă decât aceea care să te împlinească, să te înnobileze ca Artist și ca Om, indiferent de natura și modalitatea provocării. Așadar m-am lăsat provocată de un text pe cât de poetic, pe atât de lucid ancorat în realitate, am îndrăznit să mă manifest scenic sub forme neexplorate până acum de mine, intrând într-o relație sinceră și incredibil de plăcută cu magia cuvântului rostit, mi-am oferit bucuria unică de a mă reexprima și reinventa prin mișcarea laborios gândită și creată, am îndrăznit să cochetez cu imaginea de film și taina ei, am îndrăznit să fiu eu, altfel, cu toate frământările mele de acum, în speranța că voi găsi Calea către toți cei care vor avea curiozitatea să vină ca să vadă, ca să ne vadă, ca să simtă, ca să ne simtă, în ideea „să învățăm să ne simțim, să ne hrănim din nou… cu noi”. (Mălina Andrei).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.