Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, solidaritate cu refugiatii ucraineni (Foto)

Astăzi, 26 februarie 2022, încă de la primele ore ale dimineții, reprezentații Sectorului Social-Filantropic și Misionar din cadrul Eparhiei noastre, s-au deplasat la punctul de trecere a frontierei aducând 100 de sandwich-uri și 100 de pachete cu hrană caldă, apă și dulciuri pentru copilași, asigurându-le transport și cazare. Cazarea se face la mănăstirile și la oamenii de bine care s-au solidarizat și au pus la dispoziție inclusiv casele proprii pentru ajutorarea celor aflați în nevoi.

Ca urmare a Mesajului transmis joi, 24 februarie, de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, tot mai multe parohii din Eparhie postează pe paginile lor de socializare mesaje de solidarizare către credincioșii din parohii pentru a se mobiliza și a le fi alături persoanelor refugiate, fie că tranzitează zona, fie că au nevoie de cazare. Amintim aici Parohia Ortodoxă Șieu care pune la dispoziție 10 camere pentru refugiați, iar dacă va fi nevoie, se vor pregăti și pachete iar Parohia Ortodoxă Strâmtura a asigurat transportul din Baia Mare a patru paleți de produse de igienă, atât pentru copii cât și pentru adulți.

Mai multe parohii din toate protopopiatele Eparhiei noastre în colaborare cu Sectorul Social-Filantropic și Misionar se mobilizează exemplar pentru a realiza colecte în cadrul bisericilor ce constau în alimente perisabile și neperisabile, îmbrăcăminte călduroasă pentru adulți și copii, produse de igienă, obiecte de uz sanitar, care se vor distribui mai departe prin intermediul tuturor celor opt protopopiate. Pe lângă toate acestea, sunt întocmite liste cu persoanele care sunt dispuse de a se implica în mod voluntar atunci când va fi nevoie. Asociația filantropică „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare ce își desfășoară activitatea în cadrul parohiei cu același nume, a pregătit o serie de pachete care vor ajunge în această seară la granița cu Ucraina.

Membrii voluntari ai Asociației „Dăruim și ne dăruim” de pe lângă Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” coordonată de părintele Dan Ioan Sidău împreună cu autoritățile competente au asigurat cazarea a peste 100 de persoane în mai multe unități sociale punând la dispoziție toate cele necesare. Tot astăzi, aproximativ 1500 de pachete cu mâncare au fost împărțite refugiaților care sunt dincolo de graniță, în spațiul ucrainean. De asemenea, o altă serie de alimente vor fi depozitate la Consulat.

Tot în cursul zilei de astăzi, Arhim. Casian Filip împreună cu Pr. Marcel Oprișan au efectuat o vizită la Centrul de zi pentru copii „Emanuel” din Sighetu Marmației, instituție ce activează în cadrul Bisericii Greco-Catolice, fiind administrat de măicuțele greco-catolice. Cu acest prilej au dăruit 125 meniuri conținând supă și felul II, 180 de sticle cu apă, oferind și pentru asistență religioasă pentru cele 100 de persoane refugiate și acordându-le garanția că pot să fi liniștiți și împăcați pentru că Biserica împreună cu autoritățile competente sunt alături de ei. Slujitorii bisericii creștine sunt împreună pentru suferința umană a pribegiei refugiaților ucraineni.

Un lucru important de precizat este faptul că tot astăzi au avut loc discuții cu Primaria Sighetu Marmației prin domnul primar Vasile Moldovan și ceilalți colaboratori; domnul senator Bârle s-a arătat impresionat de modul de mobilizare și solidarizare al tuturor și că nimeni din Vama Sighet nu a plecat fără ajutor. De asemenea, Parohia Ortodoxă Bârsana va oferi diseară 20 meniuri pentru persoanele refugiate și care sunt cazate la Mănăstirea Bârsana.

Pagina de Facebook „Maramureș hosts Ukrainian refugees” / „Maramureșul găzduiește Ucraina”, cu specific umanitar, creată în scopul de a găsi facilități de cazare și transport gratuit de la graniță pentru persoanele refugiate, conține date centralizate care sunt centralizate de administratorii grupului fiind utilizate pentru întrajutorare în acest sens.

De asemenea, mai multe fundații și asociații din Maramureș și Satu Mare sunt alături de frații noștri ucrainieni în aceste momente de grea încercare pentru ei: amintim aici Fundația Umanitară „Sacro Cuore” din Baia Mare; rețeaua Policlinicilor „Regina Maria” oferă servicii medicale gratuite pentru vecinii noștri ucraineni obligați să își găsească un refugiu departe de casă; stațiunea turistică Tășnad oferă cazare și masă pentru mămicile cu copii; restaurantul „Millennium” din Baia Mare anunță faptul că oferă o masă caldă pe zi oricărui cetățean de naționalitate ucraineană ce prezintă o carte de identitate. Iar lista poate continua cu sutele de mesaje în acest scop.

La nivelul județului Maramureș s-a format coaliția ONG-urilor pentru Ucraina și se lucrează îndeaproape cu Instituția Prefectului Județului Maramureș și Consiliul Județean Maramureș, iar reprezentanții Episcopiei noastre țin legătura cu aceste entități.

Amintim faptul cu prin punctul de trecere al Frontierei prin Vama Sighet în data de 24 februarie au intrat pe teritoriul țării noastre 2471 de persoane, iar în 25 februarie, 1991 de persoane.

Conform Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Română, astăzi, 26 februarie, în intervalul orar 00.00-12.00, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România aproximativ 29.165 de persoane (creștere de 1,7% față de ziua anterioară), dintre care 6.623 cetățeni ucraineni (în creștere cu 12,4 %). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.295 cetățeni ucraineni (creștere de 20,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.419 cetățeni ucraineni (creștere de 12,2%). Pe sensul de ieșire din România au efectuat formalitățile 29.066 de persoane (scădere de 5,9%), dintre care 2.996 cetățeni ucraineni (scădere de 6,6%).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.