Se ridica restrictiile din Romania. De cand ?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că primele măsuri de relaxare ar putea fi luate în discuţie de către Guvern în momentul în care gradul de ocupare cu bolnavi COVID 19 a paturilor din secţiile de terapie intensivă va scădea sub 50%, respectiv sub 900 de paturi ocupate.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când ar urma Guvernul să aprobe primele măsuri de relaxare a restricţiilor impuse în cadrul gestionării pandemiei de COVID 19.

Noi, sigur, că trebuie să luăm împreună o decizie legată de etapizarea ridicării acestor restricţii şi trebuie să avem elemente de referinţă, elemente concrete. Fără să fie o declaraţie care nu trebuie înţeleasă decât ca şi o propunere, o sugestie, privim cu foarte mare atenţie evoluţia numărului de cazuri internate în secţii de terapie intensivă, pentru că scăderea la terapie intensivă este mult mai lentă decât scăderea persoanelor care sunt internate. Aşteptăm să scădem sub 50% grad de ocupare la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate, şi cred că atunci putem discuta despre ridicarea primelor restricţii sau măsuri de protecţie. Pentru că, aşa cum discutam şi cu altă ocazie, utilizarea măştii în exterior nu este o măsură de restricţie, ci este o măsură de protecţie individuală şi colectivă”, a declarat Alexandru Rafila, vineri.

Întrebat care ar fi primele trei măsuri de relaxare, el a explicat că una ar fi cea privind portul măştii în spaţiile deschise.

Una dintre ele v-am şi spus-o, legată de utilizarea măştii în spaţiile deschise, dar va rămâne recomandarea, nu altceva, a utilizării în cazul unor spaţii care sunt extrem de aglomerate, chiar dacă sunt deschise. Renunţarea la limitările orare şi, eventual, pentru accesul în magazinele acestea de mare suprafaţă, care să nu mai fie condiţionate de utilizarea certificatului electronic. Eventual, mărirea pragului de la 30% la 50% a activităţii în unităţi culturale sau în unităţi de alimentaţie publică”, a afirmat Rafila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.