Judetul Satu Mare, pregatit pentru un eventual val de refugiati din Ucraina

Pentru o pregătire coerentă a gestionării unui eventual val de refugiați dinspre Ucraina, prefectul Radu Roca, a convocat astăzi două ședințe cu instituțiile și autoritățile responsabile în asemenea situații.

Astfel, începând cu ora 09.00 a prezidat ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) alături de vicepreședinții Pataki Csaba – președintele Consiliului Județean Satu Mare și col. Nicolae Dima – inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare și de subprefecții Altfatter Tamas și Romeo Pop.

În continuarea ședinței a convocat o întâlnire de lucru cu autoritățile locale din zona de frontieră cu Ucraina, respectiv cu primarii din: Micula, Halmeu, Porumbești, Turț, Bătarci, Tarna-Mare, Cămărzana, Bixad, Târșolț, Certeze și Negrești-Oaș, cu participarea conducerii și membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Fiecare din instituțiile membre ale comitetului a prezentat competențele și principalele atribuții în situația necesității de a gestiona un val de refugiați.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare (ISU) are în dotare o tabără mobilă pentru sinistrați care poate adăposti 200 de persoane și în acest moment este în plin proces de identificare a celei mai bune locații în care poate instala această facilitate. Baza mobilă va avea acces la apă curentă, grupuri sociale, evacuare ape uzate, bucătărie mobilă, asigurarea alimentelor și asistență medicală.

În cea de-a doua întâlnire, după ce reprezentantul ISU a trecut în revistă principalele atribuții ale Comitetelor locale pentru situații de urgență în situația necesității gestionării refugiaților, fiecare primar a prezentat stadiul în care se află în procesul de evaluare a posibilelor locații pentru amplasarea taberelor și de asigurare a utilităților și asistenței umanitare. Majoritatea primarilor au deja soluții pregătite, amplasarea bazelor temporare se va putea face în special pe terenuri libere, terenuri de sport, baze sportive, centre culturale. Toate au asigurate surse de apă și energie sau rețelele utilitare sunt accesibile la mică distanță. Președintele Consiliului Județean Satu Mare, în numele instituției și al autorităților locale a dat asigurări de implicare maximă și de sprijinire a primăriilor care vor gestiona situația, inclusiv prin apelarea la fondul de rezervă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.