Contre dure între primarul Gabor Kereskeny si deputatul Adrian Cozma

Apele coaliției locale UDMR-PNL sunt tot mai învolburate pe zi ce trece. Dovadă stă și ultimul schimb de replici între primarul municipiului Satu Mare Gabor Kereskeny și deputatul Adrian Cozma. Astfel primarul a reacționat la un răspuns dat de Cozma la întrebarea unui jurnalist referitoare la Hotelul Dacia.

Memoria domnului deputat Adrian Cozma e scurtă. În ianuarie 2014, fostul primar a cerut ministrului Culturii de atunci, membru PNL, să exercite în numele statului român dreptul de preemțiune privind cumpărarea hotelului Dacia, dar propunerea sa a fost respinsă categoric. Dacă azi hotelul nu este în proprietatea statului român, este vina PNL. În 2018, proprietarii imobilului au vândut acțiunile la firma Dacia SA, nu clădirea, astfel că nici Primăria și nici Statul Român nu puteau să se folosească de dreptul de preemțiune. Adrian Cozma uită cine a distrus și vândut Hotelul Dacia: colegii lui de partid. În 2017, Vasile Țânțaș a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru distrugerea hotelui Dacia. Și o ultima precizare: Dacia SRL, proprietarul hotelului, a plătit în 2021 un impozit majorat cu 500%. Iar o veste bună este că Dacia SRL a obținut autorizația de construcție pentru mult așteptata reabilitare a imobilului. Cât despre voința sătmărenilor, conform unor sondaje realizate anii trecuți, marea majoritate a locuitorilor municipiului își doresc ca Dacia să redevină hotel și restaurant, nu sediu de instituție publică. În loc de incitări și învrăjbiri pe teme etnice, așteptăm din partea domnului deputat să-și țină promisiunea de a reduce prețul carburanților, curentului, gazelor și RCA. S-a terminat cumva pizza și ceaiul la Petea?” a scris Kereskeny pe contul său de Facebook.

Răspunsul lui Cozma nu s-a lăsat mult așteptat:

Domnul primar Gabor are puțină memorie. Și aia e selectivă.
Domnule Gabor, nimeni nu v-a obligat să promiteți sătmărenilor că veți cumpăra clădirea Dacia. Dumneavoastră ne-ați asigurat de asta. Sigur, au trecut mai bine de cinci de ani de atunci, dar nu e așa mult. Nu PNL-ul sau UDMR-ul e în această poveste. Dumneavoastră sunteți. Ați promis și ați uitat. Ca și copiii neascultători.
E păcat că interpretați de maniera asta răspunsul meu la întrebarea unui ziarist.
Da, îmi doresc ca această clădire fanion a Transilvaniei să redevină un spațiu public pentru toți sătmărenii. Sigur că ea ar putea străluci mai tare, dacă instituția Primăria Satu Mare, ar avea sediul acolo, dar nu m-ar deranja dacă o vom transforma într-un centru cultural decent. Dacă lucrurile ar fi depins de mine, fiți sigur că astăzi Dacia ar fi fost a noastră, a tuturor sătmărenilor.
În rest, numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.