Putin: Rusia caută doar să se apere

Liderul de la Kremlin, Vladimir Puțin, a încercat să își justifice intervenția în Ucraina. În declarația de joi dimineața, Vladimir Putin a spus că incepe intervenția militară pentru a proteja persoanele de „abuzurile şi genocidul” comise de opt ani de guvernul ucrainean.

Putin a susţinut că cele două autoproclamate „republici populare” Doneţk şi Lugansk, din regiunea separatistă Donbas din estul Ucrainei, cărora le-a recunoscut luni oficial „independenţa”, „au apelat la Rusia cu o solicitare de ajutor” şi, pentru a răspunde acestui apel, a lansat o „operaţiune militară specială”. Scopul acesteia? „Demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei, a spus el.

Pentru SUA şi aliaţii lor, este vorba despre aşa-numita politică de îngrădire a Rusiei, cu evidente dividende geopolitice. Iar pentru ţara noastră este vorba în ultimă instanţă de o chestiune de viaţă şi de moarte, o chestiune privind viitorul nostru istoric ca popor. (…) Aceasta este o ameninţare nu doar pentru interesele noastre, ci şi pentru existenţa însăşi a statului nostru, pentru suveranitatea lui. Aceasta este linia foarte roşie de care s-a vorbit de multe ori. Au trecut-o”, a spus şeful statului rus.

Timp de opt ani, opt ani lungi şi interminabili, am făcut tot posibilul pentru a rezolva situaţia (din provincia separatistă prorusă Donbas, din estul Ucrainei – n.r.) prin mijloace paşnice şi politice. În van”, a continuat el, adăugând că „nu putem privi ceea ce se întâmplă acolo fără compasiune”, „era necesar să stopăm imediat acest coşmar: genocidul împotriva a milioane de persoane care trăiesc aici, care au încredere doar în Rusia, care îşi spun speranţele doar în noi”.

Liderul de la Kremlin a susţinut că „aceste aspiraţii, sentimente, durerea oamenilor au fost pentru noi principalul motiv pentru a lua decizia de a recunoaşte republicile populare din Donbas”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.