Când vom scăpa de restricții ? Trebuie îndeplinite următoarele condiții

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță a explicat că autoritățile vor putea ridica din restricții în momentul în care vor avea „suficientă capacitate de răspuns la nivelul sistemului sanitar”.

Nu sunt implicat în grupul decizional vizavi de astfel de măsuri. Însă, cred că sunt anumiți indicatori în care nu trebuie să ne uităm neapărat la valorile absolute, că am ajuns la un prag de incidență de o anumită valoare sau la un anumit procent de pozitivare a cazurilor. Este foarte importantă dinamica și menținerea acestei evoluții către scădere.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport un care se constată o scădere a numărului de cazuri la nivel global. Acest lucru este mai important decât valoarea absolută a numărului de pacienți din spitale sau din secțiile de terapie intensivă. Întotdeauna vom avea un decalaj între numărul de paciență internați în terapie intensivă și numărul de decese, care evident survine ulterior.

Din acest punct de vedere, este o analiză care se face în dinamică și în momentul în care vom avea și suficientă capacitate de răspuns la nivelul sistemului sanitar, atunci vom putea ridica anumite restrictii. Însă, în mod evident rămânem cu această vulnerabilitate, legată de faptul că în continuare un procent important de persoane vulnerabile încă nu sunt vaccinate.

Cu siguranță, la nivelul tuturor unităților sanitare este important să fie conceput un circuit care să permită internarea unor pacienți din astfel de patologii, care de multe ori, persoane vârstnice fiind, au și alte afecțiune cronice asociate. Atunci, după modelul gripei sezoniere, fiecare spital ar trebuie să aibă două saloane dedicate pentru astfel de cazuri și este foarte important să fim atenți la măsurile de prevenire a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 între pacienți sau invers de la pacienți la personalul medical”, a declarat Gheorghita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.