Casa Albă: O invazie rusă în Ucraina este posibilă în următoarele zile

Rusia poate invada oricând Ucraina, este anunțul venit vineri seara chiar de la Casa Albă, în condițiile în care Statele Unite au cerut cetățenilor americani aflați în Ucraina să părăsească țara înainte să fie prea târziu, mai precis în cel mult 48 de ore.

O invazie militară rusă a Ucrainei, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un „atac rapid” asupra Kievului, este o „posibilitate foarte reală” în următoarele zile, a avertizat vineri Casa Albă, care a cerut cetăţenilor americani să părăsească Ucraina în termen de „24 până la 48 de ore”, relatează AFP.

Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, într-un briefing de presă.

Această invazie poate interveni „oricând”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie, a adăugat el.

În acest context de tensiuni împinse spre punctul culminant, aliaţii au atins un „nivel remarcabil de unitate” în faţa Rusiei, a dat asigurări Jake Sullivan. Dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina influenţa sa va fi diminuată, a avertizat oficialul de la Casa Albă. „Orice s-ar întâmpla, Occidentul este mai unit decât a fost de ani de zile, NATO a devenit mai puternică”, a punctat consilierul preşedintelui american.

Rusia are toate forțele de care are nevoie să desfășoare o acțiune militară majoră. Rusia ar putea alege, în foarte scurt timp, să înceapă o acțiune militară majoră împotriva Ucrainei. Nu putem spune cu exactitate ziua sau ora, dar putem spune că există o posibilitate credibilă ca o acțiune militară rusească să aibă loc înainte de finalul Jocurilor Olimpice. Ar putea avea diferite forme. Dar vreau să spun clar că una dintre forme este un atac rapid asupra orașului Kiev. Răspunsul nostru va include sancțiuni economice severe, iar pachete similare vor fi impuse de UE, de Marea Britanie, Canada și alte țări. Puterea Rusiei pe termen lung va fi diminuată, nu amplificată, de o invazie. Se va confrunta cu o comunitate transatlantică și mai hotărâtă, va trebui să facă și mai multe concesii Chinei, se va confrunta cu o presiune uriașă pe economie și cu limitări ale exporturilor, care vor eroda complexul militaro-industrial”, a avertizat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.