Focar de gripă aviară la granița României

DSVSA Satu – Mare, monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și  al celor sălbatice, care reprezintă rezervorul natural de virus al Gripei Aviare, și colaborează permanent cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale (UAT), cu reprezentanții crescătorilor de păsări, și cei a asociațiilor ornitologice, realizând verificări permanente la nivelul tuturor tipurilor de unități – exploatații păsări profesionale și neprofesionale, unități de industrie alimentară din sectorul avicol, dar și acțiuni în comun cu structurile Ministerului Afacerilor Interne județene, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic. Toate acestea se datorează, creșterii riscului epizootic cu privire la gripa aviară înalt patogenă, care evoluează în statul vecin Ungaria și unde până în prezent au fost confirmate încă 10 focare secundare de boală, asociat cu depistarea la finele anului 2021, a unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, a cărui zonă de supraveghere, stabilită în conformitate cu prevederile Reg. 687/2020, cuprinde un număr de localități din județul Bihor, aflat în granița cu județul Satu – Mare. D.S.V.S.A. Satu – Mare, a intensificat frecvența controalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întreg sectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene. Conform Deciziei U.E. 106/2022, în Uniunea Europeană, evoluează HPAI – H5N1, cu focare primare sau secundare în : Belgia, Bulgaria, Germania, Franța, Danemarca, Cehia, Portugalia, Polonia, Italia, Ungaria. În anul 2022 au fost declarate încă 58 de focare de Gripă Aviară din totalul de 950 de focare declarate de la începutul bolii în Uniunea Europeană. De la declararea bolii pe teritoriul Uniunii Europene, au murit, au fost ucise și incinerate un număr de 307,18 milioane de galinacee, palmipede, alte păsări de companie.
DSVSA Satu – Mare atenționează crescătorii de păsări din județ, că Ungaria a notificat în data de 18.01.2022 confirmarea a încă unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița României, lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Conform coordonatelor, în zona de supraveghere de 10 km, intra și 8 localități de pe raza județului Satu Mare, respectiv: Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Păulian și Traian.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.