Recensamantul populației și locuințelor din România. Începe de azi, 1 februarie 2022

Astăzi este prima zi în care se inițiază Recensamantul Populației și Locuințelor din România. Prima parte a acestui proces va dura până pe 13 martie.

În această fază incipientă, Institutul Național de Statistică (INS) va aduna bazele de date de care dispun celelalte instituții ale statului pentru a gestiona mai ușor următoarele etape.

Directorul de comunicare al INS a oferit detalii despre acest subiect.

Preluarea datelor din surse administrative este o etapă premergătoare contactului populaţiei cu recensământul propriu-zis, care începe pe 14 martie 2022 şi care se desfăşoară în două etape. În prima etapă, cetăţeanul are posibilitatea să se autorecenzeze, primind o zi liberă de la serviciu, fie că lucrează la stat sau la privat.

În a doua etapă, recenzorul vizitează adresele unde nu s-a produs autorecenzarea, exclusiv cu folosirea tabletei. Este primul recensământ digitalizat 100% din România“, a transmis oficialul INS.

Cea de-a doua parte a recensământului va avea loc începând cu 14 martie și va dura două luni, până la jumătatea lunii mai. Aceasta este partea în care se va efectua autorecenzarea.n

Pentru persoanele care nu au trecut prin cea de-a doua etapă, un reprezentant al primăriilor va veni acasă la fiecare dintre cei care nu au completat autorecenzarea online. Această etapă se va desfășura în intervalul 16 mai – 17 iulie.

O primă etapă este cea în care se preiau date din surse administrative şi aceasta este de la 1 februarie la 13 martie 2022.

O a doua etapă, este vorba de autorecenzare, este o etapă în care populaţia este invitată să acceseze un site anume destinat acestui aspect şi să se înregistreze pe baza completării unui chestionar, care, aşa cum îi spune şi numele, este online, adică nu este unul pe hârtie”, a specificat Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS.

La ultimul recensământ, cel din 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, conform estimărilor INS, populaţia rezidentă a României a fost de 19,1 milioane de locuitori.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.