Fara acte si imobilizata la pat. Povestea tragica a unei vieti traita intr-o saracie lucie

XY” e „numele” cu care a fost luată în evidență la Urgentele din Satu Mare o femeie din Scărișoara Nouă (comuna Pișcolt), atunci când starea sănătății ei s-a deteriorat îngrijorător și a necesitat îngrijiri medicale.

Povestea femeii a început cu ani în urma, după ce actele de identitate i-au fost distruse într-un incendiu și după ce a suferit un accident cerebral sever (în 2015), rămânând cu sechele grave: paralizată, imobilizată la pat, nu vede decât foarte puțin, nu vorbește. La toate aceste „lipsuri” se adaugă și lipsa oricărei surse de venit, deoarece fără acte de identitate nu ai cum să intri în nemilosul labirint birocratic, pentru a solicita măcar o pensie socială, deși o pensie de handicap, cu însoțitor, e ceea ce se impune în situația de față.

Și totuși, cum a supraviețuit atâția ani în condiții de sărăcie lucie ? Tiberiu a intrat în viața ei și se străduiește să îi poarte de grijă, dar nu îi poate asigura nici măcar condiții minime de trai decent, deși e plecat toată ziua la muncă în schimbul unei farfurii de mâncare sau a unei mici sume de bani.

Recent, consătenii au încercat să îi ajute, autoritățile au demarat deja o anchetă, dar totul merge extrem de încet din cauza birocrației excesive. De aceea, Asociația Eliezer se implică activ în soluționarea problemei legate de refacerea actelor de identitate, ca apoi să depunem documentele necesare pentru a-i asigura accesul al beneficiile sociale de tipul „indemnizația pentru persoanele cu handicap” și „indemnizația de însoțitor”.

Între timp, apelăm din nou la dumneavoastră, oameni cu inimă darnică, să ajutați cu ce puteți (alimente, pampers, bani…) pentru ca acest suflet anonim, nebăgat în seamă atâția ani, să se simtă din nou om între oameni. Doamne-ajută!” este mesajul celor de la Asociatia Eliezer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.