Biblioteca Județeană Satu Mare deschide un punct unic de deservire pentru public

Biblioteca Județeană Satu Mare își are acum adresa pe Strada Iuliu Maniu nr. 2 din municipiu, în imobilul ce a fost achiziționat în luna august 2020 de către Consiliul Județean Satu Mare, cu suma de aproape 12 milioane de lei.

Momentul inaugural este previzionat să se desfășoare în a doua jumătate a anului 2022. Mai este nevoie de timp pentru a finaliza toate lucrările în noul sediu, inclusiv dotarea cu sisteme de rafturi fixe, moderne, cu polițe reglabile, proiectate la standardele actuale, în acord cu cerințele funcționale ale unei biblioteci publice de secol XXI, dar și cu alte obiecte de mobilier precum mese de birou, standuri expoziționale și de prezentare a diverselor categorii de publicații. Până atunci, colecțiile de bază și cele destinate împrumutului la domiciliu vor fi păstrate în cutii.

Secțiile ce deservesc publicul sătmărean se vor deschide etapizat, pe măsură ce vor fi dotate cu rafturi și vor fi întrunite toate condițiile legale de funcționare, aspect ce presupune obținerea, în prealabil, a mai multor avize din partea instituțiilor abilitate.

Dar până la momentul la care Biblioteca Județeană Satu Mare va fi redată în întregime comunității, bibliotecarii sătmăreni au organizat un punct unic de deservire a publicului, situat la parterul imobilului, cu acces direct din exterior, pe intrarea de pe colțul clădirii (Ștefan cel Mare colț cu Iuliu Maniu). Prin intermediul acestui punct vor fi furnizate publicului sătmărean un minimum de servicii cum ar fi: înscrierea la bibliotecă, vizarea și eliberarea permiselor de intrare; acces la publicațiile periodice curente (presa locală și națională); acces la baza de date legislativă LexExpert; preluarea de la cititori a cărților împrumutate. Pe măsură ce numărul cărților care se vor returna va fi unul considerabil, va fi funcțional și serviciul de împrumut.

În acest context, apelăm din nou la sprijinul comunității și îi rugăm cu stăruință pe sătmăreni ca începând de luni, 31 ianuarie, să returneze bibliotecii publicațiile împrumutate. Doar aceste publicații vor putea fi repuse în circuitul lecturii publice, cele mutate de la vechiul sediu sunt încă păstrate și depozitate în cutii, aspect ce face imposibil accesul bibliotecarilor și al publicului la aceste publicații.

La această dată sunt împrumutate un număr de aproape 7.000 de documente (cărți și alte publicații), din care peste 3.500 de la Secția de împrumut pentru copii, respectiv peste 3.400 de la Secția de împrumut pentru adulți. Majoritatea acestor împrumuturi au fost înregistrate în perioada campaniei derulate de Biblioteca Județeană Satu Mare (9–31 august), prin care sătmărenii au fost invitați să împrumute cât mai multe cărți, pentru a le returna apoi la noul sediu, sprijinindu-i astfel pe bibliotecari în efortul lor de mutare a colecțiilor dintr-un sediu într-altul.

Punctul unic de deservire va funcționa în zilele lucrătoare ale săptămânii, în intervalul orar 09.00–16.00 și va fi asigurat de către un bibliotecar de la fiecare secție: Sala de lectură, Secția de împrumut pentru adulți, respectiv Secția de împrumut pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.