77 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau

Pe 27 ianuarie 1945, Armata Roșie elibera complexul de lagăre Auschwitz-Birkenau din Polonia, locul unde liderii Germaniei naziste au dispus uciderea a peste 1,1 milioane de oameni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, majoritatea evrei.

Auschwitz este numele german al orașului din apropiere, Oświęcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei. Unul din motivele pentru care a fost aleasă această localitate îl constituie faptul că era un nod de cale ferată foarte dezvoltat, având 44 de linii paralele.

Lagărul Auschwitz a funcționat începând cu 1940, iar doi ani mai târziu au fost construite încă două lagăre, Birkenau și Monowitz. Cele trei lagăre din complexul Auschwitz-Birkenau au fost operate de trupele SS conduse de Heinrich Himmler.

Numărul exact de victime nu este cunoscut, dar este estimat între 1,1 și 1,6 milioane de oameni. La Auschwitz și-a efectuat experimentele pe oameni și medicul Josef Mengele.

Odată cu avansarea armatei ruse, trupele germane au abandonat complexul Auschwitz-Birkenau în ianuarie 1945, cu mii de oameni înăuntru.

În 1947, complexul a fost transformat în muzeu de autoritățile poloneze. În 1979, UNESCO a declarat lagărele de la Auschwitz ca parte a moștenirii culturale universale a omenirii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.