„Microsomnul”, fenomenul care provoacă tragedii pe șosele

accident

Un accident grav din opt este provocat de un șofer care a adormit la volan. Specialiștii care au studiat fenomenul spun că, în realitate, un șofer aflat în această situație intră într-un așa zis microsomn. Adică ațipește preț de câteva secunde.

64% dintre șoferi recunosc că s-au urcat cel puțin o dată la volan după ce nu au dormit o noapte întreagă, arată datele unei campanii a Poliției Române dedicate conștientizării rutiere.

Când te urci la volan, deși ți-e somn sau ești obosit riști de 5 ori mai mult să faci un accident rutier decât atunci când ești odihnit. În ultimii ani, unul din 8 accidente grave de pe șoselele din România a fost produs de un șofer care a adormit la volan, spun psihologii.

La 100 de km pe oră, o mașină parcurge 27 de metri pe secundă, ceea ce înseamnă că în acest microsomn de o secundă, înseamnă că tu parcurgi 27 de metri fără să vezi în față, tu practic ești absent”, Titi Aur, expert în conducere defensiva.

Monotonia apare când drumul este perfect drept, când nu este aglomerat, pentru că nu apare monotonia când este un drum aglomerat, când mai este puțină ceață, când ai de depășit, când vine unul din spate, unui din față, atunci ai treabă, ești în priză.

România e pe primul loc în Uniunea Europeană în topul numărului de accidente rutiere cu victime.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.