Gripa aviara langa granita cu Romania !

Ungaria a notificat în data de 18 ianuarie, confirmarea a încă unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, situat la mai puțin de 10 km de granița României, lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Focarul a fost confirmat la o ferma comerciala de rate cu un efectiv de 37.462 capete. Conform coordonatelor, în zona de supraveghere – 10 km, intra și localități de pe raza județului Satu Mare, respectiv: Oar, Traian, Boghiș, Dacia, Doba si Păulian. În această perioadă, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate următoarele aspecte: condițiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție, asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

În urma acestor controale s-a aplicat 3 sancțiuni contravenționale din care -1 amendă contravențională în valoare de 3.500 Lei, – 1 Exploatație profesională avicolă, din localitatea Carei, – pentru nerespectarea Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire și control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, aprobată anual prin Hotărâre de Guvern și doua avertismente – 2 crescători particulari de suine din localitățile Acâș și Petea – pentru deținerea de suine neidentificate prin crotaliere, în exploatațiile non profesionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.