Despăgubiri de 640.000 de euro, acordate de judecatori în urma unui accident cu trei morți, petrecut la Ciuperceni (Foto)

Familiile a trei cetățeni ucraineni morți într-un accident de circulație petrecut în județul Satu Mare, în urmă cu mai bine de șase ani, și un conațional al acestora, rănit în același eveniment rutier, vor primi despăgubiri morale în valoare de 640.000 de euro, titreaza www.bihorjust.ro. Decizia definitivă a fost luată în această săptămână de Curtea de Apel Oradea.

Accidentul de producerea căreia sunt acuzați Daniel Zimbru și Ioan Florin Buhai, ambii din județul Satu Mare, s-a petrecut în dimineața de 21 iulie 2015, în jurul orei 05.00, în localitatea Ciuperceni. Mașina condusă de Zimbru, pe atunci în vârstă de 23 de ani, a intrat pe sensul opus și s-a izbit violent de un Daewoo Lanos în care se aflau patru cetățeni ucraineni care veneau din Serbia și se îndreptau spre țara natală. Trei dintre aceștia au murit, iar singurul supraviețuitor, aflat pe scaunul din dreapta față, a scăpat cu câteva răni.

În schimb, Daniel Zimbru, Ioan Buhai, pe atunci de 22 de ani, și un alt tânăr aflat cu ei în mașină au suferit răni ușoare.

Ancheta Poliției a scos la iveală detalii șocante legate de felul în care s-a produs accidentul. Astfel, autoturismul cu numere de Belgia în care se aflau cei trei sătmăreni ar fi ajuns pe sensul opus după ce Ioan Buhai, aflat pe bancheta din spate, s-a repezit și a tras de volan. Având o viteză calculată de experți la 128 km/h, mașina a lovit violent autoturismul ucrainenilor, care circula pe celălalt sens. În plus, atât Zimbru, cât și Buhai ar fi fost sub influența alcoolului: în cazul primului ar fi fost stabilită o alcoolemie de 0,25 la mie, în timp ce al doilea avea o concentrație a alcoolului în sânge de 0,30 la mie. Băuseră o bere în timpul zilei, au susținut cei doi.

În timpul anchetei, șoferul autoturismului de Satu Mare a mărturisit că în ziua dinaintea accidentului a stat, împreună cu Buhai, la un hotel din oraș, iar noaptea s-a hotărât să plece acasă, la Halmeu. L-a luat în mașină pe un cunoscut și pe Ioan Buhai, iar pe drum acesta din urmă a insistat să se oprească în Ciuperceni, la fosta sa prietenă, pe care o bănuia că are o relație cu Daniel Zimbru, fapt negat de acesta din urmă. Șoferul susținea că au avut o discuție în mașină pe această temă, iar la un moment dat Buhai a sărit de pe bancheta din spate și a tras de volan, autoturismul intrând pe contrasens. Curtea constată că atât intervenția intempestivă a inculpatului (Ioan Florin Buhai – n.n.), în calitate de pasager pe bancheta din spate, asupra volanului autoturismului condus de către inculpatul (Daniel Zimbru – n.n.), cât și conducerea autoturismului de către inculpatul (Daniel Zimbru – n.n.) cu o viteză mult peste limita legală prevăzută pe acel sector de drum, în timp ce era implicat activ într-un conflict verbal cu inculpatul (Ioan Florin Buhai – n.n.) și în contextul efectelor notorii consecutive consumului de alcool, se constituie în mod egal ca și cauze ale rezultatului socialmente periculos constând în decesul și vătămarea corporală a victimelor aflate în autoturismul Daewoo cu care a avut loc impactul latero-frontal după pătrunderea pe contrasens a autoturismului VW”, se arată în hotărârea Curții de Apel Oradea, dată pe 12 ianuarie 2022.

Drept urmare, judecătorii instanței de apel au hotărât condamnarea lui Daniel Zimbru și a lui Ioan Florin Buhai la câte 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. În plus, judecătorii au acordat familiilor celor trei ucraineni morți în accident despăgubiri morale totale de 640.000 de euro și daune materiale de peste 300.000 de grivne (echivalentul a aproximativ 9400 de euro). La rândul său, singurul supraviețuitor din mașina ce mergea spre Ucraina a primit daune morale de 10.000 de euro.

În plus, cinci copii rămași orfani vor primi lunar o rentă de 400 de euro până ajung la majorat sau până la finalizarea studiilor. Banii vor fi achitați atât de asiguratorul din Belgia al mașinii, cât și de Ioan Florin Buhai, a stabilit instanța.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.