Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul îşi serbează ziua de naştere

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului își sărbătorește azi, 13 ianuarie, ziua de naștere, împlinind 48 de ani de viață.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul s-a născut la data de 13 ianuarie 1974 în localitatea Rohia, județul Maramureș din părinții Augustin și Anastasia, primind la botez numele Cristian-Simion.

A fost tuns în monahism la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în 1994, fiind hirotesit arhimandrit în anul 2005.

A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea (2000). Din anul 2007, Arhim. Timotei Bel a fost starețul Mănăstirii „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă.

Tot în 2007 a obținut titlul de Doctor în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic, Grecia. Din 1 februarie 2006 a îndeplinit funcția de exarh al Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

În 24 mai 2018 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

A fost hirotonit Arhiereu la data de 24 iunie 2018 la Mănăstirea Scărişoara Nouă, cu titulatura de „Sătmăreanul”.

Preasfinția Sa are o bogată activitate științifică și publicistică, fiind autor al mai multor traduceri, studii și articole; de asemenea, este și coordonatorul școlilor teologice din cuprinsul Eparhiei noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.