Numele lui Eminescu „tiparit” cu brazi pe un deal din Romania. Se afla la limita judetului Satu Mare (Foto)

Oraşul Seini ascunde ceva care s-a dorit a fi un omagiu adus marelui poet român Mihai Eminescu. Este vorba despre un monument aflat pe Dealul Comja.

Totul a început în anul 1939, când, la împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, ostaşii diviziei 20 infanterie conduşi de generalul Pion Georgescu au plantat brazi în forma numelui Eminescu pe versantul cu numele Comja. Pădurea din Comja este situată în oraşul Seini, comuna Oraşul Nou, satul Racşa şi are suprafaţă de 0,5 ha.

Lățimea inscripției este de 32 m, lungimea de 116 m și mărimea unei litere 24/12 m, iar grosimea literei și distanța dintre litere fiind de 4 m.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, brazii au fost arși de noua administrației. Cunoscutul fotograf Ioniță G. Andron a scris despre această întâmplare în manuscrisul său:

Ce se întâmplase?

Monumentul a fost distrus de către patrioţi-maghiari din Seini, după ocupaţie. La început au pornit cu mult zor la treabă şi au săpat din rădăcină brazii din primele litere EMIN, apoi poate obosindu-se brazii care formau restul literelor ESCU i-au tăiat cu securile dar la tulpină.

Mama natură însă nu a stat pe loc, vântul a adus seminţe de mesteacăn – de care erau mulţi la câteva sute de metrii – şi acestea au încolţit – găsind pământ fertil în locul brazilor lor verzi, scriind ei acum cu alb primele litere ale marelui poet al neamului”.

Puterea naturii și-a făcut simțită prezența. Primele litere din inscripție au fost replantate, iar pe celelalte le-a adus vântul înapoi. Inscripția s-a refăcut în mod uimitor.

Din vârful Dealului Comja, dintr-o singură privire se pot admira două județe și două țări diferite. Întâi, apare falnică Țara Oașului, în spatele căreia răsar Carpații din Ucraina. Apoi, se văd Vârful Pietroasa și Muntele Mic, Piatra Bixadului, Piatra Vâscului și Barajul Călinești Oaș.

Anual, mii de turiști urcă pe Dealul Comja, unde cântă și recită poeziile lui Eminescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.