Amenzi de 2.500 de lei pentru cine nu respectă legea !

Ei vor fi obligaţi să scoată din buzunare până la 2.500 de lei. O spune clar ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Mai exact, este vorba despre românii care vor continua să poarte masti textile în spaţiul public după data de 8 ianuarie. Lucian Bode i-a avertizat pe oamenii care vor să poate aceste măşti: “E ca şi cum nu ai avea una!”

Ministrul de Interne a mai explicat că nu s-a umblat la cuantumul amenzilor, fiind vorba în continuare despre sancţiunea pentru portul măştii neconforme.

Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițiștii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului.

Reamintim că, joi, Guvernul României a aprobat propunerea CNSU privind prelungirea stării de alertă în România, precum şi o serie de alte măsuri, inclusiv cea privind portul măştilor de protecţie.

Executivul a stabilit obligativitatea purtării măștilor medicale sau a celor de tip FFP2, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. Potrivit hotărârii adoptate de Guvern, măsura privind portul măștii de protecție a fost luată la nivel european, astfel încât să asigure o bună protecție în rândul populației.

Există însă și o serie de excepții. Mai exact, potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 nu trebuie purtată neapărat de copiii cu vârsta mai mica de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.

Totodată, sunt exceptați de la purtarea măștii de protecție și reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.