Spectacole pe cerul anului 2022. Două eclipse vor putea fi văzute din România

Anul 2022 ne va aduce două eclipse vizibile din România.

Una dintre ele va fi vizibilă doar 20 de minute, pentru că apune Luna. Pe 16 mai o să avem o eclipsă de Lună. Practic, va trebui să ne uităm dimineața la Lună, pe la ora 5:00, și vom constata că este foarte aproape de orizont, pentru că începe să apună, dar tot atunci va începe să intre în umbra Pământului. O să fie un fenomen spectaculos pentru că vom vedea și apusul Lunii eclipsate, și răsăritul Soarelui.

Vom mai avea o eclipsă, de Soare, parțială, care va fi vizibilă și de la noi, pe 25 octombrie. Maximul o să fie pe la ora 13:40 și o să se vadă bine. Atunci o să fie mai bine să te afli în estul țării. Acolo, Soarele o să fie acoperit cam 45 la sută de către Lună, în timp ce în vestul țării o să fie cam 30 – 34 la sută acoperit. Dar este o eclipsă frumoasă de Soare, care o să se vadă, și pentru noi avantajul este că se vede parțială de oriunde de pe glob.

Mai avem ca fenomen spectaculos apropierea planetei Marte. Marte se apropie de Pământ în decembrie și o să ajungă pe la 80 de milioane de kilometri de noi. Tot atunci, în seara în care se vede cel mai bine din tot anul, Luna o să treacă peste Marte și o să o acopere. O să se vadă undeva pe la 7:00 dimineața o ocultație între Lună și Marte.

Dintre cometele pe care le cunoaștem, niciuna nu o să dea vreun spectacol deosebit în anul 2022, în schimb, meteorii se vor vedea. Aceștia vin în fiecare an, sunt ca sărbătorile – în fiecare an, în aceeași zi, se produce un maxim de curent de meteori. Putem să începem să-i vedem încă din noaptea de 3 spre 4 ianuarie, Quadrantidele, vreo 100 de stele căzătoare pe oră. Apoi avem Perseidele, între 11 și 13 august, avem și Geminidele în decembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.