Ce este bine să faci în prima zi a anului ?

Sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, episcopul Cezareii, marchează fiecare început de an pentru creștin ortodocșii de pretutindeni. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari teologi, dar și un „păzitor de duhuri rele”.

Pe lângă datinile bisericești, există și anumite tradiții din popor care ne spun ce trebuie să facem astăzi pentru a ne merge în anul care tocmai a sosit. Astfel, astăzi este bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, pentru a avea noroc.

De asemenea, se spune că persoanele care se șterg pe față cu un prosop în care au pus un ban de aur sau de argint vor și curați și sănătoși în tot anual. Totuși, mare atenție! Persoanele care dorm de Sfântul Vasile riscă să fie leneșe pe tot parcursul anului.

O altă tradiție ne spune că fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori. Acest lucru trebuie realizat înainte de a mânca iar oamenii care respectă tradiția aceasta vor avea mult spor la lucru în noul an. Totodată, se pune că astăzi se înnoiesc toate. Din acest motiv, oamenii trebuie să-și pune un gând bun, pentru a avea noroc în tot anul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.