Cine produce macaroanele Romaniei ? O firma din Satu Mare, în TOP-ul național !

Mare parte din producția de macaroane, a tăițeilor, a cuș-cuș-ului și a altor produse făinoase similare este realizată în România de jucători străini. Surprinzător, nu italienii sunt lideri de piață, deși sunt renumiți în gastronomia internațională pe acest sector. Locul 3 la nivel național, în ceea ce privește produsctia de paste fainoase este ocupat de firma satmareana Hutton.

Compania M.P. Băneasa – Paste SA conduce clasamentul, fiind controlată indirect de către grupul belgian OTC Holding NV, prin societatea Overseas Distribution & Production, care are o participație de 52%, în timp ce restul de 42% din acțiuni sunt distribuite în mod egal lui Ion Cezar Muntean și Mihai Pagnejer, relevă datele furnizate de platforma confidas.ro și centralizate de Profit.ro.

Fabrica de la Băneasa, cu o capacitate de peste 350 de tone pe zi, este cea mai mare unitate de paste din Europa de Est și singura capabilă să producă peste 30 de forme de paste diferite, pe care le livrează pe 15 piețe.

Pangram SA, producătorul brandului de paste Monte Banato, fondat în 1994 de omul de afaceri Ioan Popa, se situează pe locul doi în clasament. Prin intermediul brandului, compania a adus, pentru prima oară pe piața locală, conceptul de paste făinoase cu ou, urmând ca, pe măsură ce cererea a explodat, să achiziționeze liniile industriale de producție Buhler, care au permis extinderea producției, în prezent ajungând la o capacitate de circa 10.000 de tone pe an. Compania a fost vândută către italienii de la Colussi în 2007, aceștia deținând în prezent o participație de 92,3%, în timp ce Ioan Popa a rămas cu 7,5%.

A treia cea mai mare companie producătoare de paste fainoase este Firma Hutton, înființată în urmă cu peste 25 de ani, în localitatea Botiz, județul Satu Mare, de către Richard Mihaly Hutton, care este în prezent și singurul acționar. Producția business-ului a demarat pe o suprafață de 50 metri pătrați, în curtea casei părintești, unde 5 membri ai familiei produceau manual circa 25 de kilograme de tăiței pe zi. Treptat, producția a crescut, ajungând la aproximativ 1.000 de kilograme pe zi, Richard Hutton deschizând prima sa fabrică la periferia județului în 2003. Firma Hutton a continuat să crească de la an la an, ajungând în prezent să distribuie produse în toată țara și să aibă vânzări de 15,7 milioane de lei și un profit net de 1,7 milioane de lei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.