„In trend” cu prezentul. Mister şi groază într-o carte din 1934, aflata la Biblioteca Judeteana Satu Mare (Foto)

Sa nu credeți ca thriller-ele, romanele de groaza, textele care te fac sa dormi noaptea cu lampa aprinsă, este un gen literar caracteristic epocii contemporane. Asemenea volume au văzut lumina tiparului cu multe decenii înaintea vremurilor noastre. Un asemenea volum „impodobeste” și colectia Bibliotecii Judetene Satu Mare.

Însă cartea despre care am adus vorbire mai „ascunde” și alte ciudatenii, aduse în atenția noastră de către dr. Marta Cordea, specialistul Colectiei de Carte Veche din cadrul instititutiei. Ceea ce a atras atenția specialistei din Satu Mare este în primul rând ex-librisul etichetă … un termometru, de altfel … un obiect la ordinea zilei.

Firesc, am vrut să aflăm cine se află în spatele acestui bine realizat (semnat de artistul Szuchy [Tibor] în 1934) ex-libris etichetă şi care este conţinutul cărţii pe care a fost el plasat. Însemnul de proprietate ne duce cu gândul, în mod evident la un medic, dar şi la un bibliofil, de vreme ce şi-a format obiceiul de a-şi eticheta astfel volumele din biblioteca personală. Într-adevăr, continuând cercetările, aflăm că este vorba despre medicul pediatru dr. Nádrai Andor (n. 1904 la Arad – m. 1965 la Budapesta) desemnat chiar profesor universitar particular în 1940. La începutul anilor `40 ajunge să locuiască şi în Satu Mare” scrie dr. Marta Cordea.

Despre dr. Nádrai Andor trebuie știut ca a avut o bogată activitate ştiinţifică, îndeosebi pe tărâmul pediatriei. În acest sens amintim câteva lucrări care ne aduc cu mintea (inevitabil !), la luptele medicinei din zilele noastre: „A malária kezelése plasmochinnal” (1936) – „Tratarea malariei cu psalmochin”, „Der therapeutische Wert des D3-Vitamins. Archiv für Kinderheilkunde” (1939).

Volumul pe care se află însemnul de proprietate al acestui medic, este unul semnat de Sax Rohmer (pe numele său adevărat Arthur Henry Sarsfield Ward n. 1883 – m. 1959), scriitor englez de romane de ficțiune, intrând la categoria „groază”, thriller, avându-i ca personaje principale pe genialul criminal, dr. Fu Manch şi pe cel care vrea să-i pună stavilă, Denis Nayland Smith. Se pare că seria, conţinând mai multe zeci de povestiri (peste 55) cu acest geniu al răului în prim plan, a început să apară în 1910. Volumul pe care îl deţine biblioteca noastră, „The Devil Doctor”, a apărut probabil în 1934 la Londra, având deja în spate încă 14 ediţii (chiar şi câte două în unii ani), începând cu 2 martie 1916. Aflăm de pe internet că între anii 1920-1930, Sax Rohmer a fost, în urma apariţiei acestei serii, unul dintre cei mai bine plătiţi scriitori. De asemenea, şi în zilele noastre această serie continuă să fie republicată, chiar şi sub forma unei antologii care a fost redactată postum. În limba română a fost tradus şi publicat la Craiova în 1993” citim în insemnarile dr. Marta Cordea.

Interesant de menţionat este volumul din serie, apărut în 1933 (The Bride of Fu-Manchu), care prezintă efortul lui Denis Nayland-Smith, de a opri o epidemie ciudată, creată printr-o armă biologică, să se răspândească în întreaga Europă. Prin urmare, o serie de cărţi, având în prim plan, aventură, societăţi secrete, conspiraţii, oculte mondiale, arme biologice, pentru care autorul, la vremea sa, a primit multe critici din partea guvernului chinez.

Volumul pe care îl vedeţi în imagini se află în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Judeţene Satu Mare, aşteptând să-şi găsească locul în noul sediu, sperăm, în bună ordine, neameninţat nici de trecerea inexorabilă a timpului, nici de inevitabilele forţe ale răului, care încă mai pot pluti în aer …” a conchis specialistul satmarean.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.