Sfaturi de la specialiști pentru a evita risipa alimentară

Crăciunul a trecut și am rămas cu foarte multă mâncare. În curând ne pregătim pentru masa de Revelion. Ce putem face cu mâncarea care ne rămâne de la Crăciun ca să evităm risipa alimentară ?

Petrișor Tănase, chef:

În momentul în care dorim să facem o friptură proaspătă o lăsăm la decongelat, turnăm vin sau bere peste ea și formăm un alt sos, un alt gust. Alb sec sau o bere neagră. Într-o pungă alimentară, putem s-o punem fără sos. Sarmaua, la fel. Dacă avem oală plină de sarmale, punem frumușel într-un vas pe care îl punem la congelator și le putem păstra chiar și o lună de zile. Când le punem din nou la fiert, putem să luăm puțină zeamă de varză și turnăm peste ele. Salata boeuf o mâncăm, maioneză introdusă în congelator se deteriorează și își pierde calitatea. Piftia rezistă, dar nu putem s-o ținem mai mult de o săptămâna pentru că începe să mucegăiască.

Din cozonac poți să prepari, dacă s-a uscat, o prăjitură. La 100 ml lapte un ou, poți să pui și smântână, vanilie, zahăr și pui ceva fructe peste cozonac, torni compoziția, dacă mai pui și ceva scorțișoară iese o prăjitură excepțională.

Potrivit unui studiu al ONU, un român aruncă, în fiecare an, 70 de kg de mâncare, iar cel mai des ajung la gunoi fructele, legumele și pâinea. Ne situăm la mijlocul clasamentului european. Mai mult decât noi aruncă mâncare moldovenii și ucrainenii, în medie, 76 de kilograme de alimente, în fiecare an.

Lipsa de educație ori planificarea nepotrivită a cumpărăturilor sunt principalele cauze pentru care ajungem să aruncăm kilograme de mâncare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.