Ai așa ceva pe unghii ? Iată bolile pe care poți sa le ai !

Unghiile sunt un important indicator al stării de sănătate. Ele pot ascunde diferite probleme serioase de sănătate, de la boli cardiace și tulburări metabolice până la carențe nutriționale sau sensibilități ale sistemului imunitar.

Unghiile pot oferi un indiciu asupra sănătății generale. Dacă în organism se întâmplă ceva, unghiile ar putea începe să se schimbe și să apară anumite striații. Dungile fine, paralele, care se observă pe unghii, pot reflecta scăderea imunitatii, hipotiroidismul sau lipsa de fier.

Ce înseamnă striațiile verticale

Liniile care merg de la baza unghiei până la vârf sunt cea mai comună formă de striație a unghiilor, afectând aproximativ 20% dintre adulți. În majoritatea cazurilor este doar un semn de îmbătrânire, spune Ivy Lee, dermatolog din Pasadena, California. Unghiile sunt alcătuite în mare parte din keratină, o proteină care se găsește și în păr și în stratul exterior al pielii.

În același mod în care pielea devine mai uscată iar părul se simte mai aspru, și unghiile se modifică odată cu înaintarea în vârstă, deoarece organismului îi este mai greu să rețină umiditatea.

Striațiile unghiilor nu sunt doar legate de piele. Ele pot fi și un semn al altor probleme sistemice. De exemplu, o tiroidă supraactivă sau subactivă poate afecta hormonii responsabili de creșterea unghiilor, a pielii și a părului.
De asemenea, dacă unghiile încep să devină mai subțiri, decolorate sau deformate, este bine să faceți o vizită la dermatolog pentru a vedea care este problema reală, spune dr. Lee.

Când apar striațiile orizontale

Striațiile orizontale sunt mai puțin obișnuite. Cunoscute sub denumirea de “liniile lui Beau”, pot indica faptul că există o problemă în organism sau ar putea fi urma unei răni din trecut. Dacă toate cele 20 de degete, inclusiv cele de la picioare, prezinta ”liniile lui Beau”, ar putea indica o infecție precum pneumonia, sifilisul sau probleme cu inima sau ficatul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.