Emil Boc continuă războiul cu omul de afaceri Sile Pușcaș ! Patronul Platinia cere despagubiri exorbitante !

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc continuă războiul cu omul de afaceri Sile Pușcaș, patronul Platinia, devenind, din hărțuit, hărțuitor.

Emil Boc a repetat la nesfârșit că a fost hărțuit de Sile Pușcaș cu procesele

Când treceți pe la Platinia să vă imaginați că din buzunarul clujenilor au fost luați în plus un milion de euro pentru parcul Observator, din Zorilor, fiind dați în judecată și hărțuiți cu procese”, a spus primarul Emil Boc, la adresa omului de afaceri Sile Pușcaș.

Acesta a cumpărat de pe piața liberă un teren de 12.000 de mp, pe strada Observator. În Planul Urbanistic General era trecut ca fiind teren pe care se poate construi. Ulterior, Primăria a decis să exproprieze terenul pentru a face un parc și să achite o sumă de bani pe el.

Sile Pușcaș a contestat exproprierea, iar Emil Boc este acum supărat pentru că omul de afaceri a făcut acest demers și ar fi tergiversat amenajarea parcului. Boc spune că această tergiversare a costat bugetul local un milion de lei. Edilul ar fi vrut ca omul de afaceri să se retragă și să accepte despăgubirile, în interesul orașului.

Sile Pușcaș a contestat exproprierea, așa cum permite legea

Toată amânarea aceasta, pe care ne-a făcut-o distinsul domn, ne-a costat un milion de euro, pentru că au crescut prețurile la materiale.

Moderatorul: Pe de altă parte, nu vreau să îi iau apărarea, dar este proprietar!

Emil Boc: Când vezi că sunt proceduri legale, nu te încăpățânezi. Trebuie să te mai gândești și la alții nu doar la buzunarul tău. Într-o societate din asta, în care ai tot ce îți trebuie pentru tine și familia ta, în care nu poți să cheltui toată viața cât ai adunat. Orașul ți-a oferit șansa să te dezvolți, ți-a pus la dispoziție autorizații. Te-a susținut. Fii decent cu orașul”, a mai spus Boc.

Acesta a mai completat că legea îi dă voie să facă expropriere, ”pentru obiective de interes public major, să îl expropriez, cu o justă și prealabilă despăgubire”. ”Lumea nu poate fi axată numai pe profit și pe bani. Mai e formată și din calitatea vieții (…) Nu e pe gratis, nu se ia cu japca. Numai în comunism se lua cu jaăca. Este pentru un interes public major, iar statul pune la dispoziție instrumentul legal, plătind contravaloarea terenului pe baza unei expertize de piață. Oricum primești bani, de ce te încăpățânezi să ții o adminsitrație blocată”, a mai spus primarul Emil Boc. 

Pușcaș cere despăgubiri record pentru terenul luat de Primărie, care inițial a spus că poate construi

Dezvoltatorul imobiliar Sile Pușcaș solicită despăgubiri de 59,2 de milioane de euro pentru acest teren.

Avocații omului de afaceri au explicat că prin planul Urbanistic General al Clujului, pe acel teren se puteau face blocuri, dar ”în cursul anului 2019 municipiul Cluj-Napoca a declanşat procedura de expropriere a imobilelor în suprafaţă totală de 12.095 mp, cu scopul de a amenaja un parc pentru cartierul Zorilor. (HCL 267/2020)”, se arată în cererea depusă de avocații lui Sile Pușcas, care a fost obținută de Știri de Cluj.

Consiliul local a emis o hotărâre în 24.03.2021 și a adoptat Planul Urbanistic Zonal – amenajare parc cartier Zorilor, str. Observatorului – sud, pentru a pregăti zona în vederea amenajării unui parc. Prin PUG, în acea zonă erau prevăzute blocuri. 

Despăgubirea stabilită de Consiliul Local pentru a acest teren a fost de 2.243.217 euro, dar ”despăgubirile estimate se dovedesc total nerealiste în condiţiile în care, la data formulării prezentei cereri, în dosarul 4684/117/2019 al Tribunalului Bistrița-Năsăud valoarea terenului a fost estimată de către doi dintre experţii numiţi de către instanţă la suma de 26.788.330 euro (2000 de euro mp), iar prejudiciul cauzat nouă ia valoarea de 32.498.497 euro. Această evaluare se regăseşte scanată la dosar, iar anexat depunem extras din această evaluare. Este evident că oportunitatea exproprierii acestor terenuri este direct legată şi de valoarea despăgubirilor, iar o valoarea estimată iniţial net inferioară de aproximativ 2.243.217 euro (10,911.765 lei), justifică pe deplin revizuirea studiului de fezabilitate”.

Sursa: www.stiridecluj.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.