Ce restricții intră în vigoare în România de Crăciun

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, autoritățile au decis relaxarea mai multor măsuri până la începutul anului viitor. Astfel, atât de Crăciun, cât și de Revelion românii, atât cei vaccinați cât și cei nevaccinați vor avea liber la circulație.

Pe 9 decembrie, autoritățile au prelungit starea de alerta din România pentru o perioadă de 30 de zile. Totodată, s-a mai decis și relaxarea mai multor măsuri, decizie valabilă până la data de 9 ianuarie.

Astfel, conform hotărârii luate de autorități, în prezent, dar și de Crăciun și de Revelion nu mai există interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii pentru persoanele nevaccinate, așa cum era până acum.

– eliminarea carantinei pe timpul nopţii pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID

– permiterea accesului în mall-uri, hoteluri, restaurante sau săli de sport şi celor care fac test rapid sau RT-PCR, nu doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 sau trecute prin boală

– permiterea accesului tuturor persoanelor în magazinele nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană

– eliminarea obligativităţii măştii în aer liber, cu excepţia zoneler aglomerate prelungirea programului magazinelor sau localurilor până la ora 22.00, faţă de ora 21.00.

De menționat este faptul că, organizarea evenimentelor private precum nunți sau botezuri rămâne încă interzisă. De asemenea, barurile, cluburile dar și discotecile vor fi închise.

Pe de altă parte, autoritățile precizează că în seara de Crăciun şi de Revelion se pot organiza petreceri de noapte, însă acces liber vor avea doar persoanele vaccinate, trecute prin boală, sau cele care prezintă un test negativ de COVID.

În ceea ce privește programul de funcționare al magazinelor sau a cafenelelor, conform deciziei luate de autorități, perioada 24 decembrie-25 decembrie 2021, respectiv în perioada 31 decembrie 2021-1 ianuarie 2022, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricţii privind intervalul orar.

Totodată, decizia autorităților precizează că accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate complet, celor trecute prin boală, sau a celor testate negativ cu nu mai puțin de 72 de ore înainte de intrarea în respectivul spațiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.