Sectie de Neurologie moderna la Spitalul Judetean. Va avea 75 de paturi (Foto)

Viceprim-ministrul României, Kelemen Hunor, s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru în județul Satu Mare. Alături de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, prefectul județului, Altfatter Tamás și de primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, vicepremierul a vizitat clădirea viitoarei secții de Neurologie, finanțată din fonduri guvernamentale și județene.

Noua secție de Neurologie va funcționa într-o clădire nouă aflată în curtea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, fiind o construcție modulară cu parter și doua nivele, cu peste 2100 m². Va fi dotată cu 75 de paturi dintre care 10 vor fi destinate secției de Terapie Intensivă pentru pacienții cu AVC.

Din luna septembrie 2020, când a fost emis ordinul de începere al lucrărilor, au fost efectuate lucrări de demolări, construcții modulare (structură metalică, placă din beton armat), finisaje interioare, instalații electrice, sanitare, canalizare, climatizare, termice și gaze medicale, s-a realizat un sistem de curenți slabi pentru monitorizare pacienți (soft și internet) și au fost montate rampe fluide medicale, o pasarelă de legătură între clădiri, un bazin rezervă de apă și o stație de pompare pentru prevenirea incendiilor.

Vicepremierul României a felicitat administrația județeană pentru buna gestionare a acestui proiect vital pentru pacienții cu boli neurologice.

Am spun întotdeauna că cele mai importante investiții sunt în sănătate și educație. Mă bucur să văd la Satu Mare un parteneriat reușit între administrația centrală și administrația locală care a dat naștere unui astfel de proiect vital pentru comunitate. Majoritatea spitalelor sunt mai bine gospodărite în mâinile autorităților locale, un exemplu elocvent fiind și cel de la Satu Mare. Mă bucură grija pe care o acordați sătmărenilor prin construirea acestui nou corp de clădire care va deservi mii de pacienți care se pot afla la limita dintre viață și moarte”, a declarat Kelemen Hunor, vicepremierul României.

La începutul anului viitor când se va muta în noul spațiu, secția de Neurologie va fi dotată cu aparatură performantă asigurată printr-un proiect finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria în valoare de 2.462.156 de euro și cu mobilier nou și modern achiziționat de către Spitalul Județean Satu Mare, cu o valoare aproximativă de 1,5 milioane de lei. Tot în noua clădire va funcționa și Centrul Stroke.

Infrastructura este nouă și modernă atât în ceea ce privește spațiile, cât și circuitele medicale asigurate. Prima secție de Neurologie a Spitalului Municipal a fost înființată în anul 1974 și iată că după 47 de ani se va încheia calvarul transportării pacienților cu ambulanța între clădirile spitalului, iar prin serviciile medicale oferite cu noua aparatură sperăm să reducem la jumătate mortalitatea cazurilor de AVC.  Această nouă clădire construită pentru secția de Neurologie vine în completarea unui proces mai amplu revitalizare a sistemului medical sătmărean care a inclus și secțiile de Urologie și Anestezie și Terapie Intensivă, care, recent, au fost complet reabilitate”, a afirmat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.

Valoarea lucrărilor de extindere a Spitalului Județean cu noua construcție modulară se ridică la suma de 12.062.844 de lei, din care 10.717.844 de lei de la Ministerul Sănătății, 1.207.000 de lei de la Consiliul Județean și 138.000 de lei din veniturile proprii ale spitalului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.