Bienala Alb/Negru: După 30 de ani

Bienala Alb/Negru este gazduita de Casa Mestesugarilor din Satu Mare. Evenimentul a început în data de 26 noiembrie și se va termina pe 3 ianuarie 2022.

Deși Richard Rorty avertiza că arta înseamnă politică în proporție de 99%, mulți alți teoreticieni (și artiști) din Vest, în primele două decade ale secolului, au proclamat autonomia acestui câmp. Recent, însă, pandemia a arătat că, fără susținere financiară, prin politici adecvate, arta poate intra în derivă și că, în feluri subtile, subliminale, pulsiunile creatoare pot fi temperate, atrofiate, reduse la tăcere.

Aceste aspecte sunt cunoscute în țările est-europene, unde, înainte de 1989, creația artistică era doar un instrument de propagandă în mâna regimurilor politice. Hannah Arendt nota, în Originile totalitarismului, că inițiativa intelectuală, spirituală și artistică este la fel de primejdioasă pentru totalitarism ca și inițiativa gangsterească a plebei, iar ambele sunt mai primejdioase decât simpla opoziție politică. Este motivul pentru care, susținea tot Arendt, în regimurile politice de esență totalitară, orice formă de activitate intelectuală trebuia trecută prin filtrul ideologic.

Anul 1989 a fost un moment de ruptură și a determinat, cel puțin parțial, oprirea acestor practici și persecuții. În majoritatea statelor ex-comuniste, trecerea de la totalitarism la democrație s-a făcut ca urmare a unor așa-numite revoluții de catifea. În România, însă, Revoluția a fost sângeroasă și, tocmai de aceea, memoria acesteia rămâne intensă.

În mod simbolic, într-un spațiu care, în perioada comunistă, fusese transformat într-un club al Uniunii Tineretului Comunist și într-un cinematograf este organizat un eveniment care își propune să comemoreze 30 de ani de la acel moment al istoriei noastre. Ediția a VI-a a Bienalei Alb-Negru ar fi trebuit să înceapă în data de 16 decembrie 2019 și să se încheie în data de 20 mai 2020. Astfel, s-ar fi punctat o perioadă de frământări sociale și politice care, parțial, au eșuat la primele alegeri democratice de după căderea comunismului, în așa-numita Duminică a orbului. Inițial din cauza unei situații neprevăzute și, apoi, din cauza pandemiei, acel eveniment a fost amânat – nu, însă, abandonat! Recuperarea acestuia se face acum, după aproximativ 32 de ani de la începerea Revoluției Române, în cadrul Bienalei de Artă Contemporană Alb/Negru: După 30 de ani, care este găzduită de Casa Meșteșugarilor din Satu Mare, în clădirea recent renovată și reintrodusă în corpul social ca un nou centru cultural.

Artiștii participanți sunt:

Alina Andrei
Antal Annamária
Lola Belecciu
Sixtine Bokor
Aurelian Busuioc
Gabriela Király
Anna Láng
Láng Eszter
Szilárd Gáspár
Gabriela Leonte
Lepedus Ildikó
Timea Mitroi
Eugen Munteanu
Dan Perjovschi
Lia Perjovschi
Csilla Râpă
Valer Sasu
Leonardo Silaghi
Bogdan Székely
Luciana Tăma
ș
Andrea Tivadar

Curator:
Felicia Grigorescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.