A urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului ! (Foto)

După doar două luni de la începerea proiectului „EduȘah – empowerment și incluziune prin șah”, folosirea acestui sport al minții ca instrument de dezvoltare personală aduce o primă victorie răsunătoare în echipa copiilor de la Asociația Stea, încurajându-i să-și conștientizeze potențialul și să aibă încredere în capacitățile lor de a obține reușite.

Adriana Pașcu este elevă în clasa a VII-a la Școala nr. 11 din Sătmărel și este unul dintre copiii implicați în activitățile proiectului la centrul de zi Stea, avându-l ca profesor pe Mircea Sălăjan. Aceasta a obținut sâmbătă, 11 decembrie, locul I la categoria 15 ani fete la concursul de șah “Tinerii Lei No.3” – pentru jucători nelegitimați, organizat la Baia Mare de Clubul Tinerii Lei, unde au participat peste 80 de copii din județele Maramureș și Satu Mare.

« Am ales-o pe Adriana pentru acest concurs din grupa de începători de la Asociația Stea deoarece a însușit cel mai repede și mai bine informațiile de la orele de șah și are o prezență constantă la activitățile de la centru. Însă nu este singura cu potențial. Majoritatea copiilor din cele două grupe cu care lucrez au un potențial mare și vom continua să descoperim și să motivăm acești minunați copii pentru că fiecare merită șansa de a excela, de a câștiga concursuri și de a se dezvolta pe plan personal”, a spus profesorul de șah Mircea Sălăjan.

Proiectul EduȘah implementat de către Asociația Stea în parteneriat cu Asociația Clubul Sportiv Gambit Huși până în martie 2022 are ca scop creșterea incluziunii sociale a copiilor din comunitățile vulnerabile din cartierul Sătmărel al municipiului Satu Mare și 6 localități din județele Vaslui și Iași, printr-un program inovativ de folosire a șahului ca instrument de empowerment care oferă unui grup de 60 de copii din medii sociale diferite, oportunități de dezvoltare a abilităților cognitive, emoționale și de interacțiune pozitivă prin sport.

Cei 20 de copii incluși în proiectul de șah care provin din cartierul Sătmărel au făcut în această perioadă reale progrese atât în ceea ce privește competențele cognitive folosite în jocul de șah, cât și la nivelul abilităților emoționale folosite pentru autocunoaștere și relaționare cu ceilalți.

La începutul proiectului copiii nu știau să facă, dar nici să accepte complimente, în prezent ei sunt capabili să-și spună lucruri frumoase unul altuia și mai ales, să vorbească din ce în ce mai ușor despre propriile lor puncte forte. Faptul că lucrăm intensiv pe stima de sine începe să se vadă. Cei mici reușesc să identifice din ce în ce mai bine și să dea exemple cu cuvinte proprii despre micile reușite pe care le au în viața de zi cu zi. Copii recunosc deja o gamă variată de emoții iar prin diferite metode nonformale bazate pe joc, au învățat să le gestioneze mai bine, în special pe cele negative”, a afirmat asistentul social Katalin Gabris.

Dacă la începutul proiectului activitățile de mindfulness li se păreau greu de realizat deoarece nu se se puteau concentra deloc, profesioniștii de la Stea spun acum, că odată ajunși la centru, copiii sunt cei care solicită exercițiile de mindfulness, înaintea începerii celorlalte activități.

Lecțiile de șah desfășurate în paralel cu partea de empowerment au în egală măsură rezultate pozitive. Copiii au început să se concentreze mult mai mult decât o făceau înainte, au mai multă răbdare, își dezvoltă gândirea logică și chiar muncesc în echipă, deși înainte erau individualiști și acceptau foarte greu în timpul activităților comune păreri diferite față de părerea lor personală. Rezultatele obținute deja oferă certitudinea că “sportul minții” este unul dintre mijloacele cele mai valoroase prin care profesioniștii de la Stea reușesc să aducă la suprafață potențialul pe care îl au acești copii.

Am participat pentru prima oară în viața mea la un concurs. Am avut mari emoții în drum spre Baia Mare dar mă gândeam că pot să câștig o rundă- două. Însă nu mi-am imaginat că voi fi pe Locul I. M-am bucurat enorm și am fost foarte mândră de mine, doresc să continui și să joc din ce în ce mai bine”, ne-a povestit Adriana care a devenit un exemplu pentru comunitatea din Sătmărel și un model de urmat pentru copiii din comunitatea vulnerabilă.

Experiențele de succes pe care copiii le trăiesc atunci când câștigă cu forțe proprii partidele de șah în timpul antrenamentelor și mai ales, atunci când au ocazia să exceleze la concursuri adevărate de șah, sunt instrumente valoroase care au puterea de a schimba gândirea limitativă pe care copiii din medii vulnerabile o au despre sine. Ei descoperă că și ei pot să fie din ce în ce mai buni într-un domeniu care îi provoacă din punct de vedere intelectual și acest lucru îi motivează să persevereze. Iar, combinarea șahului cu activități de minduflness și dezvoltare personală susține acest proces de creștere”, a declarat Carina Petric, psihopedagog la Asociația Stea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.