Satu Mare: Rata mortalitatii infantile, cea mai mare în regiunea de nord-vest !

Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2021 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din Regiunea Nord-Vest, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 50.262 de euro. Rata medie a mortalității infantile este sensibil mai mare în județele din regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) decât media pe țară: 7,3 la mia de copii născuți vii în 2020, față de 6,2 la mie, media pe țară, potrivit datelor semidefinitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS.

În interiorul regiunii există însă câteva clivaje semnificative: Bihor – 7,2 la mia de copii născuți vii; în județul Bistrița-Năsăud – 7,6 la mie; în județul Cluj – 5,0 la mie; în județul Maramureș – 7,5 la mie; în județul Satu Mare – 12,9 la mie și în județul Sălaj – 6,3 mie.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii, peste 2.570.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.