Ce loc ocupă Satu Mare în clasamentul celor mai poluate oraşe din Europa ?

Un studiu realizat de institutul de Sănătate Globala (ISGlobal) din Barcelona pentru aproape o mie de oraşe din Europa, printre care și Satu Mare, arată care sunt cele mai poluate localităţi de pe continent.

Satu Mare este pe locul 152 în topul poluării europene, iar cercetarea a arătat că 52 de decese puteau fi evitate anual, dacă în oraş aerul era mai curat.

Cercetarea a evaluat impactul planificării urbane şi transporturilor asupra sănătăţii. Pentru 1.000 de oraşe din 30 de ţări europene, ISGlobal a calculat un scor de mortalitate, folosind un algoritm care ia în considerare ratele mortalității şi procentul de mortalitate prevenibilă. Ulterior, oraşe aflate în apropiere au fost comasate, ca zone metropolitane, aşa că topul cuprinde 866 de poziţii.

Pentru a calcula numărul de decese care pot fi evitate, studiul utilizează date specifice orașului privind mortalitatea din cauza naturală pentru anul 2015, din baza de date Eurostat, și aplică cele mai recente și solide dovezi științifice privind relația dintre nivelurile de poluare a aerului și mortalitate.

Oraşul european cu cea mai mare rată de mortalitate provocată de poluarea aerului este Brescia, din Italia, unde specialiştii spun că anual se înregistrează 309 decese care puteau fi prevenite, dacă persoanele aveau parte de un aer mai curat.

În România, acest clasament este deschis de Arad, care ocupă locul 102 în clasamentul european, cu 115 decese care puteau fi evitate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.