Proiect: Mașinile cu volan pe dreapta înmatriculate în România ar putea fi interzise

Un grup de senatori a depus un proiect de lege menit să îmbunătățească siguranţa rutieră „prin limitarea circulaţiei pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au volanul situat pe partea dreaptă.

Conform inițiatorilor, „intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini”.

Senatorul Toma-Florin Petcu, unul dintre cei care semnează proiectul menționează că Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie 2020, iar până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare perioada de tranziţie. Acest lucru permite României să interzică circulaţia pe drumurile publice a automobilelor care au volanul pe dreapta. Potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, în România au fost aduse peste 29.000 maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi peste 20.000 maşini în anul 2019. Toate aceste maşini provin din Mare Britanie și Irlanda.

Proiectul de lege conține, la articolul 3, o mențiune privind sancțiunile aplicate celor care nu vor respecta noua reglementare. Cei care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta riscă șase până la opt puncte, ceea ce înseamnă amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Mai mult chiar, la constatarea contravenţiei poliţistul rutier trebuie să rețină certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestuia. Totodată, la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.

Pe de altă parte, noul proiect menționează explicit mașinile „înmatriculate sau înregistrate în România”. Prin urmare, oricine înmatriculează o mașină, de exemplu, în Bulgaria, poate circula fără probleme cu mașina cu volan pe dreapta în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.