Batarci: Peretele de riolit „ … acolo unde și timpul se odihnește!” (Fotogalerie)

Apusul privit din Peretele de riolit de la Batarci este mirific, acea „mare de stâncă”, are ceva unic. Ai vrea să pleci și totuși rămâi țintuit acolo in vârful stâncii, până când soarele se stinge în linia orizontului. Te lași pătruns de spectacolul mistic al apusului.

Priveliștea, spectacolul nocturn, liniștea ce se așterne peste măgurile Oașului, te lasă fără grai … de unde și sentimentul, că și timpul stă alături de tine, odihnindu-se …

M-am pus a scrie , cu gândul la o prezentare tehnică a noului proiect al Serviciului Public Județean Salvamont Satu Mare în colaborare cu Primăria Bătarci, să scriu despre primul spit, despre primul traseu de alpinism din „Peretele de Riolit”. Dar am renunțat la prezentarea „ad litteram” al celor petrecute în peretele Măgurii Bătarci, în favoarea imaginilor pe care le.am surprins la finalul unei zile de muncă, imagini care constituie un preambul al viitoarei postări” spune Alex Costin de la Serviciul Judetean Salvamont Satu Mare.

Riolitul este o roca vulcanica formată din cuart, feldspat potasic, oligoclaz și biotit. Compoziția sa mineralogică și chimică corespunde granitului. Este denumit și liparit, fiind o rocă magmatică sau metamorfică compusă în cea mai mare parte din cuarț. Denumirea veche a riolitului era de cuarț porfiric.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.