Teologul care a creat imnul României

Cu 158 de ani în urma, la 24 octombrie 1863, a încetat din viaţă poetul Andrei Mureşanu (n. 16 noiembrie 1816), autorul imnului „Un răsunet”, cunoscut ulterior sub numele „Deşteaptă-te, române !”, care devine marşul revoluţionarilor români din Transilvania (1848), iar după 1989 – imnul de stat al României.

Născut în familia unui mic întreprinzător, a studiat filozofia şi teologia la Blaj, lucrând apoi ca profesor la Braşov, începând cu 1838.

A început să publice poezie în revista „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. S-a numărat între conducătorii Revoluţiei din 1848, ca membru în delegaţia Braşovului la Adunarea de la Blaj, în mai 1848.

Poemul său „Un răsunet”, scris la Braşov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele), poem denumit ulterior „Deşteaptă-te, române !”, a devenit imn revoluţionar – fiind numit de Nicolae Bălcescu „Marseilleza românilor”.

În 1990, „Deşteaptă-te, române !” a devenit imnul de stat al României. După Revoluţia de la 1848 Mureşanu a muncit ca traducător la Sibiu şi a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică şi de protest social. În 1862 poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănatatea precară, a murit în 1863 la Braşov.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.