Poveste in imagini de pe acoperisul Carpatilor Occidentali (Fotogalerie)

Ofera privelisti inedite, care îți taie respirația, iar liniștea inaltimilor este una care ți se strecoara pe nesimtite în inima. Vraja locului pune stăpânire încet, încet pe turistul obosit de urcusul anevoios. E un loc rupt parca din basmele de odinioara, ascuns sub ceturile inaltimilor.

Vârful Bihor, Bihorul Mare sau Curcubata Mare cum mai este denumit, este cel mai înalt vârf al Munților Apuseni, parte a Carpatilor Occidentali, cu o altitudine de 1849 de metri. Denumirea de Curcubata Mare vine de la forma rotunda, bombata ca un bostan a varfului.

De la înălţimea celor 1849 de metri ai vârfului Bihor, iubitorii traseelor montane vor descoperi peisaje inedite ori fenomene carstice neobişnuite. În zilele senine, de pe semeţul munte pot fi văzute atât Valea Arieşului, din judeţul Alba, cât şi o localitate din Bihor, aflată la 40 de kilometri distanţă. Uneori, pe timp de iarnă, poate fi observat chiar şi Vârful Făgăraş.

Traseul spre Vârful Bihor pornește din satul de vacanță Vârtop, aflat la limita dintre Bihor și Alba. Drumul continuă pe creastă, prin pajiști alpine și jnepeniș. Pe măsură ce urcăm, peisajul se deschide și ne oferă o priveliște spre munții care se întind în cinci județe: Bihor, Alba, Arad, Hunedoara și Cluj. La finalul traseului ne așteaptă Vârful Bihor, cu cei 1849 de metri ai săi.

Ca să ajungă pe Vârful Bihor, turiștii trebuie să străbată DN76 Oradea – Deva, iar la ieșirea din orașul Ștei să urmeze Drumul Național 75 spre Vârtop-Arieșeni. Traseul care duce spre vârf se afla după stațiunea de schi și este marcat cu dungă roșie.

Sursa foto: Ovi D. Pop

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.