A murit prof. univ. dr. George Achim. A fost profesor si la un renumit liceu din Satu Mare !

Profesorul de literatură contemporană, conducător de doctorat, critic literar, poet și eseist, George Achim, a decedat. Acesta a fot rapus de Covid. În anii ‘90, George Achim a fost profesor la Colegiul Național „Doamna Stanca” din municipiu, iar în legislatura 1996-2000 a fost senator de Satu Mare, din partea PNTCD.

A murit un mare profesor. Un coleg minunat. A murit Profesorul univ. dr. George Achim, directorul Scolii Doctorale de la Facultatea de Litere din Baia Mare. Dumnezeu sa-l ierte, sa-l odihneasca. Simt o tristete imposibil de descris.” – a anunțat o colegă a dânsului de la Facultatea de Litere.

George Achim s-a născut în 27 februarie 1960 în Valea Chioarului. Este un profesor de literatură contemporană, conducător de doctorat, critic literar, poet și eseist. Studiile liceale și universitare le-a făcut la Cluj și București, Facultatea de Litere, specializarea română-spaniolă. Pe vremea cnd era student a făcut parte din redacția revistei studențești „Echinox” din Cluj. Din  2001 este Doctor în Litere al Universității București cu teza Utopie și Distopie în Cultura Română.

George Achim, în perioada 2008-2012, a fost profesor invitat (Gastprofessor) la Universitatea din Viena. Este membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj-Napoca. George Achim a fost senator PNȚCD, în legislatura 1996-2000 ales în județul Satu Mare.

Cele mai importante volume publicate de George Achim sunt „Dinspre ieri spre nicăieri”, poeme, 1994, „Iluzia ipostaziată – Utopie și distopie în cultura română”, Cluj, 2002, „Revolte și consimțiri – Scriitori români din secolul XX”, Editura Limes, Cluj, 2007, „Experimente și formule poetice românești din secolul XX”, Editura Universității de Nord Baia Mare, 2009, „Dulcețuri din fructe târzii de pădure”, poeme, Timișoara, 2010 sau „Sita de ceară – Istorii din istoria unui ținut transilvănean”, Cluj, 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.