Norul de poluanţi cauzat de erupţia vulcanului din La Palma ajunge în România

Un nor toxic, generat de eruptia vulcanului din La Palma ajunge astăzi, 26 septembrie, deasupra Romaniei. Potrivit specialistilor, norul de poluati va ajunge azi în Romania prin vestul țării, iar pana luni (27 septembrie) seara se va extinde asupra întregii tari.

România va fi sub norul de particule şi compuşi chimici rezultaţi din acea zonă, a declarat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică.

Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potenţială răcire a solului şi compuşi chimici secundari (acizi, sulfaţi, etc.) care sunt aduşi la sol prin precipitare, precipitaţii şi influenţează concentraţia ozonului, a explicat profesorul de fizică.

Modelele sunt în evoluţie. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timişoara şi se va întinde peste toată ţară până luni seară, dacă nu apar alte evoluţii.

Aşadar, timp de două zile ar putea fi deasupra ţării. România poate fi sub norul de particule şi compuşi chimici rezultaţi din acea zonă.

Acest efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălţimi foarte mari în timp, pot apărea compuşi chimici secundari şi de modificare măcar locală a acestor proprietăţi legate de aerosolii din atmosferă la înălţimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a declarat Silviu Gurlui.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.