Probleme mari in 7 localitati din judet

După ce a luat act de conținutul și recomandările analizei de risc întocmită de Direcția de Sănătate Publică, prefectul Altfatter Tamas a convocat astăzi o ședință cu primarii din cele șapte localități unde se pune problema carantinării, deoarece carantinarea zonală este măsura care poate duce cel mai rapid la scăderea incidenței îmbolnăvirilor cu coronavirus.

Înainte de această întâlnire, prefectul a avut o ședință de lucru cu șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne pentru a analiza capacitatea de mobilizare în dispozitiv pentru asigurarea aplicării măsurilor specifice în zonele carantinate.

Conform Analizei de risc în zona de focar zonal activă în județul Satu Mare, respectiv în șapte localități din Țara Oașului, în Bătarci, Bixad, Călinești-Oaș, Cămărzana, Gherța Mică, Târșolț și Turț au fost depistate în intervalul 25.08.2021 – 07.09.2021 un număr de 239 pacienți confirmați cu COVID 19. Această zonă însumează o populație de 34035 persoane.

Studiul Direcției de Sănătate Publică relevă că din totalul îmbolnăvirilor, 154 sunt în rândul persoanelor din grupele de vârstă 20-39 de ani și 40-59 de ani și 33 în rândul tinerilor cuprinși între 0-19 ani. Repartiția pe sexe arată preponderența femeilor, cu 56,48% comparativ cu bărbații 43,52%. Incidența crescută s-a înregistrat ca urmare a unui cumul de factori care au acționat începând de la mijlocul lunii august după revenirea în țară a persoanelor rezidente în străinătate și participarea acestora la diverse evenimente sociale și familiale. Cu toate ca s-au luat măsurile de limitare în focar, în multe familii au apărut cazuri multiple ca urmare a cazurilor asimptomatice de la tineri. Evenimentele cu număr crescut de persoane au dus la anchete epidemiologice cu număr crescut de contacți identificați și cu număr crescut de cazuri pozitive pe link epidemiologic.

În aceste condiții, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare a solicitat aviz pentru carantinare zonală, solicitare transmisă Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din București.

Dacă avizul CNSCBT este pozitiv, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare va transmite către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI propunerea de carantinare zonală, dispoziția urmând a fi publicată în Monitorul Oficial.

Prefectul Altfatter Tamas consideră că dată fiind amploarea și consecințele grave ale numărului mare de infectări, se va institui carantina zonală în cel mai scurt timp, respectiv pe raza unităților administrativ-teritoriale Bătarci, Bixad, Călinești-Oaș, Cămărzana, Gherța-Mică, Târșolț și Turț pentru o perioadă de 14 zile, în baza dispoziției departamentului de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În ceea ce privește desfășurarea activităților școlare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare va adopta mâine hotărărea privind scenariul de desfășurare a activităților didactice pentru fiecare școală din județ, pragul care va decide desfășurarea în sistem clasic sau online fiind incidența de 6 infectări la mia de locuitori.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.