Poliţia va putea reține persoane pentru verificarea identității, maxim 12 ore

Executivul vrea să modifice perioada în care o persoană poate reținută la sediul Poliție pentru a-i fi verificată identitatea. Legea a ajuns la Senat.

Astfel, o persoană va putea sta la secția de Poliție, pentru a-i fi verificată identitatea, 8 ore, cu posibilitate de prelungire la cel mult 12 ore, conform unui proiect legislativ iniţiat de Guvern și pentru care Comisia pentru apărare din Senat a dat, luni, raport de admitere.

Este o modificare legislativă extraordinar de importantă, cred eu că se impunea.

Este şi o solicitare a Avocatului Poporului pentru că această zonă a conducerii persoanei la secţia de Poliţie nu era foarte bine reglementată, exista posibilitatea unor abuzuri din partea instituţiilor statului.

Guvernul vine cu un proiect de lege astăzi, în Parlament, prin care este stabilită exact perioada în care un cetăţean poate sta într-o secţie de poliţie în vederea verificării identităţii acesteia.

Este stipulat foarte clar durata de opt ore, această durată poate fi prelungită până la maximum 12 ore.

În situaţia în care Ministerul de Interne, cei care sunt chemaţi astăzi să asigure ordinea şi liniştea publică, siguranţa cetăţeanului, nu pot realiza această măsură a identificării persoanei, persoana poate părăsi de îndată sediul Poliţiei”, a explicat Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.