Locuri de poveste. Lucruri mai puțin stiute despre judetul Satu Mare (Foto)

Judetul Satu Mare are locuri de o frumusețe care îți taie respirația. E drept, o buna parte din aceste frumuseți sunt prea puțin (ori deloc) promovate, cu toate ca nu sunt cu nimic mai prejos decât alte locuri spre care se îndreaptă, anual, multimi de turiști.

Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre judetul Satu Mare:

1. Unul dintre cele mai mari lacuri ca suprafața din Transilvania se afla în judetul Satu Mare. Este vorba despre lacul-baraj din Calinesti-Oas.

Lacul din Calinesti-Oas are o suprafaţă de 357 hectare şi reprezintă unul dintre cele mai întinse lacuri din Transilvania. A fost realizat prin construirea în 1974 a unui baraj de 16 m înălțime și 798 m lungime, pe râul Tur. Barajul a fost proiectat pentru reținerea a 29 milioane mc de apă. La acest volum lacul ar avea 382 ha și 5 km lungime. Ca o alta curiozitate, raul Tur este cel mai lung curs de apa din judet (66 de km).

Lacul a fost creat pentru irigații, atenuarea viiturilor, piscicultură și agrement. Adâncimea lacului este de 1,5 m -10 m, în care trăiesc mai multe specii de pește: știucă, biban, șalău, somn, avat, crap, caras, plătica, amur, etc.

2. Suprafața judetului Satu Mare este de 4.418 km patrati.

3. Turul este cel mai lung rau din judet. Acesta are lungimea de 66 de km, fiind urmat de Somes (60 km) și Crasna (57 km).

4. Înălțimea maxima în judetul Satu Mare o puteți atinge în Vârful Pietroasa din Muntii Ignisului (1200 de metri). Altitudinea minima în judet este în Valea Somesului (100 de metri).

5. Drumul Zanelor, un itinerariu de poveste, strabate judetul Satu Mare. Mai multe detalii citiți aici: https://www.satmareanul.net/2020/09/17/drumul-zanelor-se-afla-in-judetul-satu-mare-o-poveste-veche-de-sute-de-ani/

6. Văzut de la înălțime, lacul de la Mujdeni ofera o imagine superba. Iată o fotografie făcuta cu drona de către satmareanul Zsolt Habarics, instantaneu care pur și simplu îți taie respirația.

În apropiere de lac există un hotel, zeci de căsuțe de lemn, piscină acoperită, sală de fitness, masaj, restaurant și bar.

7. Un loc superb în Tara Oasului, poate unic în Romania, este Valea Mentolata, situata la poalele Muntelui Mic (1.012 metri), pe Coasta Ilenei. Aici apa proaspătă și mireasma de menta se unesc sa te energizeze și sa îți reimprospateze simturile.

Băile Puturoasa pot fi punctul de plecare al unui traseu frumos şi nu prea greu spre vârful Muntelui Mic (1012 m). Se porneşte din localitatea Vama, aflată în vecinătatea Negreştiului, pe un drum pietruit, de-a lungul albiei râului Talna Mică, până la Băile Puturoasa, unde aveţi posibilităţi de cazare sau de campare.

Ca să ajungeţi pe vârful Muntele Mic trebuie să urmaţi marcajul cu bandă roşie care merge o bună bucată de vreme pe drumul forestier, după care intră în pădure. Traseul urcă abrupt până ajungeţi în poiana de pe vârful Muntelui Mic.

De aici vi se desfăşoară o privelişte superbă spre Vama şi Negreşti-Oaş şi spre Munţii Maramureşului. Dacă aveţi norocul şi cheful să cutreieraţi prin zonă veţi găsi şi izvoare cu apă rece.

8. „Poteca Callunei”, este ultimul tronson din traseul Triunghi Albastru care a fost finalizat și poate fi parcurs în siguranță. Acest sector localizat în golul alpin, oferă o panoramă frumoasă asupra „Țărilor Codrului și Chioarului”, a munților Lăpușului și Gutâi.

Un proiect mai vechi al salvamontiștilor sătmăreni prinde viață. Vorbim de „Poteca Callunei”, ultimul tronson din traseul Triunghi Albastru care a fost finalizat și poate fi parcurs în siguranță. Aceast sector frumos și sălbatic, localizat în golul alpin, oferă o panoramă frumoasă asupra „Țărilor Codru și Chioar”, a munților Lăpușului și Gutâi, parcurgerea lui facilă, putându-se face de la topirea zăpezii de primăvară până toamna târziu.

Atracția maximă, după cum și numele potecii o trădează, este reprezentată de spectacolul unic al florilor de „Calluna Vulgaris”, acest mic arbust acoperind ca un covor viu roz-violaceu, fața sudică și sud-vestica a Pietroasei, oferind în luna august, imagini unice și de neuitat drumeților care străbat poteca ce taie fața versantului.

 

 

 

 

 

 

 

Un Comentariu la "Locuri de poveste. Lucruri mai puțin stiute despre judetul Satu Mare (Foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.