Ai auzit de “Lacul zanelor”. Unde se afla ? (Foto&video)

La aproximativ 10 – 15 minute de mers pe jos din drumul ce leagă localitatea Gârda de Sus de cătunul Casa de Piatră, în Muntii Apuseni, se află Izbucul Tăuz – cea mai adâncă peșteră scufundată din România.

Cunoscut drept „lacul în care înoată zânele”, locul este de o frumusețe care îți taie răsuflarea, apa având o culoare verde azur fermecătoare.

Izbucul Tăuz sau izbucul de la Moara lui Filea se află la o altitudine de 850 de metri, la poalele versantului abrupt al Pietrei Tăuzului (1.140 m). La el se ajunge pe valea Gârda Seacă, pe drumul ce duce spre cătunul Casa de Piatră şi peşterile Coiba Mare din inima platoului carstic ce formează partea sudică a Masivului Bihor.

Izbucul oferă cel mai adânc pasaj subacvatic de pe teritoriul țării (- 85 metri). Oricât ar fi de splendid, lacul nu este deloc potrivit pentru înot. Este atât de adânc și de rece încât doar scafandrii se pot aventura în apele lui. E alimentat pe fund de către apele pierdute în peșterile Coiba Mică și Coiba Mare, precum și de cele care au creat peștera Hodobana. Debitul izbucului e ridicat, apele sale alimentând din plin Gârda Seacă, afluent de dreapta al Arieșului.

Una din legendele locului spune că izbucul ar fi chiar „Lacul fermecat” în care se scăldau odinioară zânele, cunoscute de localnici ca „cele frumoase”.

Și nu este de mirare, căci zona este de o frumusețe răpitoare, apa lacului având o culoare deosebită iar peisajul natural care îl înconjoară este rupt parcă dintr-un basm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.